Na cestama i dalje kaos zbog snijega i vjetra, u dijelovima zemlje nema struje ni telefona

Na cestama i dalje kaos
HAK

Prema informacijama Hrvatskog autokluba od 10:27 sati, zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, i dalje nema slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije.

Za putnike koji su zbog uvjeta zapeli u prometu, organizirano je nekoliko prihvatnih centara:

  • GRAČAC, Kulturno informativni centar, Nikole Tesle 37 (kod mosta u Gračacu). Svi ugostiteljski objekti, benzinske pumpe i trgovine bit će otvoreni tijekom noći.
  • GRAČAC, Srednja škola, Školska 8
  • OBROVAC, Ivane Brlić Mažuranić 4 (kontakt osoba Dražen Breulj, 098 973 1350)
  • GOSPIĆ, Miroslava Kraljevića 19 (prostor Gradske sportske dvorane)

Informacije o prihvatu i lokacijama putnici mogu dobiti na broju 112.

PREGLED STANJA PO ŽUPANIJAMA

Zadarska županija

Zbog snježnih padalina i orkanske bure jučer tijekom dana došlo je do prometnog zastoja na području grada Obrovca i općine Gračac. Od 11:00 sati promet autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje bio je prekinut zbog vjetra i snijega, a državnom cestom Obrovac-Gračac D27, zbog prepriječenog teretnog vozila i snijega. Obilazak je bio državnom cestom D1 preko Gračaca i Knina. Prema informaciji HAK-a, od 14:30 sati više nije bilo slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto zbog meteoroloških uvjeta. Sve službe su bile na terenu i tijekom dana radile na raščišćavanju cesta.

Načelnica Stožera civilne zaštite općine Gračac je u 14:40 sati aktivirala Stožer civilne zaštite. Za prihvat i smještaj putnika zapelih u prometu u Gračacu su otvoreni objekt Kulturno informativnog centra Napredak, gdje je smješteno oko 80 osoba, Sportska dvorana osnovne škole, gdje je smješteno 100 osoba te Sportska dvorana Srednje škole u kojoj je smješteno 100 osoba. Svi ugostiteljski objekti, benzinske pumpe i trgovine bili su otvoreni tijekom noći i na usluzi putnicima. Za prihvat osoba u Obrovcu otvoren je Dječji vrtić u kojem je smješteno oko 50 osoba.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom i orkanskom burom na području općine Gračac i Grada Obrovca, Županijski centar 112 Zadar zaprimio je oko 400 poziva koji su se odnosili na zastoje u prometu uzrokovane nevremenom. Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Općine Gračac i Grada Obrovca. Za sav promet zatvoreni su svi prometni pravci na području Gračaca te A1 na dionici Sveti Rok – Posedarje.

Na širem području Zadarske županije došlo je do prekida isporuke električne energije.

HGSS je sudjelovao u izvlačenju dvije starije osobe kojima je vozilo zapelo u snijegu te ih je odvezao u prihvatni centar u Gračacu, a dvije osobe izvučene su iz vozila u Modriću. Na području autoceste A1 ostalo je blokirano više vozila te je dogovoreno da će specijalno vozilo uz pomoć HGSS-a iz Perušića prevesti vozila i putnike do čvora Sv.Rok.

Prema informacijama OKC MUP-a na D1 između Knina prema Gračacu, u blizini mjesta Otrić i Malovan nalazila se zaustavljena kolona od oko 100-tinjak vozila koji zbog snijega na kolniku nisu mogli nastaviti put prema Gračacu. Prema koloni se uputilo 8 policijskih službenika PGP Gračac, zajedno s pripadnicima HGSS-a (4 vozila) i zimskom službom kako bi im pokušali pomoći. U 21:10 sati je kolona vozila uz pomoć zimske službe, policije i HGSS-a krenula prema Gračacu.

Šibensko-kninska županija

Zbog snježnih nepogoda na D1 između Knina i Otrića stvorila se kolona automobila. Na teren su poslane ekipe HGSS-a (Knin 3/1, Drniš2/1, Split 5/2, Sinj 2/1) i nadcestarije Knin. Od 21:44 sati na cesti D1 od Otrića do Knina nije više bilo automobila koji su zameteni u snijegu. Sva vozila su vraćena prema Kninu.

U Kninu je otvoren prihvatni centar (Studentski dom u Kninu) za sve osobe koje su ugrožene iz kolone vozila. Trenutno se u prihvatnom centru nalazi 9 osoba.

Ličko-senjska županija

Zbog snježnih padalina i orkanske bure došlo je do prometnog zastoja te je otvoren prihvatni centar u Gospiću (Športska dvorana, Miroslava Kraljevića 12), gdje je trenutno zbrinuto oko 200 osoba koje su zbog vremenskih nepogoda morale prekinuti putovanje.

Primorsko-goranska županija

Uslijed nevremena s olujnim vjetrom tijekom prijepodneva ŽC112 Rijeka zaprimio je 50-ak dojava građana o prevrnutim kontejnerima i polomljenim granama i stablima. U ulici Slavka Krautzeka palo stablo oštetilo je više vozila, u Trinajstićevoj ulici pali su dijelovi skele na ulicu, s gradilišta kod Tower centra Rijeka padali su razni dijelovi, u ulici Franje Čandeka na pekaru Arena palo je stablo, a u ulici Drage Šćitara na ulicu je pao strujni kabel. Bilo je manjih problema u opskrbi električnom energijom i telekomunikacijama. Na intervencije su izlazili vatrogasci JVP Rijeka (oko 20 intervencija), djelatnici poduzeća Rijeka plus, Ceste Rijeka i Komunalno redarstvo Rijeka te dežurne ekipe HEP-a-pogona Rijeka. Ozlijeđenih osoba nije bilo.

Zbog snijega i jakog vjetra proglašeni su zimski uvjeti na svim prometnicama kroz Gorski kotar, dionica A6 između Delnica i Kikovice otvorena je za osobna vozila, jak vjetar je znatno otežao i prometovanje u primorju, a u prekidu je i pomorski promet. Neka naselja na području Vrbovskog i Čabra su bez električne energije. Otklanjanje kvarova očekuje se tijekom dana.

Karlovačka županija

Zimski uvjeti su na snazi na svim državnim cestama na području Karlovačke županije. Jučer tijekom prijepodneva normalizirano je napajanje električnom energijom na području Duge Rese, Slunja i Vojnića. Na području Ozlja bez električne energije bilo je 11, na području Ogulina 12 naselja, na području Slunja 20-ak i na području Vojnića dva naselja. Otklanjanje kvarova je u tijeku.

Osječko-baranjska županija

Vatrogasci su jučer tijekom prijepodneva uklanjali posljedice nevremena (srušena stabla, polomljene grane) u Osijeku i na širem području Županije. Imali su ukupno 10 tehničkih intervencija uklanjanja stabala s kolnika, 2 tehničke intervencije uklanjanja stabala s osobnog vozila, jedno uklanjanje telefonskog stupa s kolnika i jednu intervenciju pomoći kod saniranja odrona zemlje.

  • Osijek: 3 tehničke intervencije uklanjanja stabala s kolnika, 2 tehničke intervencije uklanjanja stabala s osobnog vozila i tehnička intervencija uklanjanje telefonskog stupa s kolnika
  • Beničanci: tehnička intervencija uklanjanja stabla s kolnika na cesti Našice – Donji Miholjac, kod naselja Malinovac
  • Gašinci: tehnička intervencija uklanjanja devet stabala na cesti Gašinci – Selci Đakovački
  • Koška: tehnička intervencija uklanjanja stabla koje prijeti padom na cestu Koška-Valpovo i uklanjanje stabla s ceste Koška-Lacići
  • Vatrogasci Našičkog Novog Sela – tehnička intervencija uklanjanja granja s kolnika u Našičkom Novom Selu
  • Vatrogasci Dalja – pomoć kod saniranja odrona zemlje u naselju Erdut

Hrvatske šume uklonile su 20 stabala koja su prijetila padom na cestu Gašinci – Selci Đakovački, a vatrogasci DVD-a Gašinaci uklonili su 9 stabala s ceste. Manja mjesta oko Našica (15 naselja), Đakova (22 naselja) i u Baranji (3 naselja) ostala su bez struje zbog kvara na dalekovodu – oko 4000 korisnika. Kvarovi su se otklanjali te je oko 17:00 sati bez opskrbe električnom energijom bilo još oko 100 korisnika. Na području županije još je 79 domaćinstava bez opskrbe električnom energijom, u naseljima Paučje i Milinac na području Đakovštine. Tijekom jutra očekuje se da će kvar biti otklonjen i uspostavljena redovna opskrba električnom energijom.

Vukovarsko-srijemska županija

Jučer tijekom jutarnjih sati vatrogasci su imali više intervencija na kojima su uklanjali granje koje je uslijed težine snijega palo na prometnice: ŽC-4166 (Retkovci-Andrijaševci), ŽC-4193 (Privlaka-D55), D55 (Županja-Vinkovci) i u Vukovaru. Bez električne energije su u jutarnjim satima kratkotrajno ostali potrošači u Prkovcima,  Kladavcu, Retkovcima, Šiškovcima, Ivankovu i Karadžićevu. Kvarove su vrlo brzo otklonili djelatnici HEP-a.

Virovitičko-podravska županija

Od 10:45 sati zbog snijega na kolniku, privremeno su za sav promet zatvorene dvije županijske ceste – ŽC4254 Slatinski Dreovac – Jankovac i ŽC 4030 Orahovica-Kutjevo. Na cesti D69 između Slatine i Čeralija djelatnici Hrvatskih cesta su uklonili oboreno stablo, a HEP Virovitica i JVP Virovitica stablo s prometnice i vodova električne energije kod Milanovca. Bez električne energije bila su naselja Brezovica, Detkovac Donja Bukovica, Gornje Viljevo, dio grada Virovitice i Milanovac. Opskrba je normalizirana oko 14:00 sati.

Požeško-slavonska županija

Vatrogasci JVP Požeško-slavonske, JVP Grada Požege, DVD-a Čaglin, Kutjevo, Velika, Brestovac, Ivandol, Ruševo, Ljeskovica i Djedina Rijeka radili su na 27 intervencija na uklanjanju više od 100 oborenih stabala s državnih, županijskih i lokalnih cesta te na jednoj intervenciji uklanjanja stabla s obiteljske kuće. Bilo je angažirano oko 40 vatrogasaca sa 14 vozila. Na uklanjanju stabala radili su i djelatnici poduzeća za ceste Slavonski Brod. Zbog kvarova na sustavu opskrbe električnom energijom 1.914 korisnika mreže ostalo je bez električne enrgije u više naselja na području HEP-a Križ i HEP-a Požega. Za većinu korisnika opskrba je normalizirana do 12:00 sati, a bez opskrbe su još bili korisnici na udaljenim područjima. Pojedina naselja na području Pakraca, Lipika i Čaglina bila su bez opskrbe električnom energijom, a otklanjanje kvarova je još u tijeku.

Brodsko-posavska županija

Tijekom prijepodneva primljene su dojave o palom stablu na kolnik u Berislavićevoj ulici i na osobno vozilo i plinsko brojilo u Borovskoj ulici u Slavonskom Brodu. Jedno stablo palo je na državnu cestu  D51 Banićevac – Oblakovac, 3 stabla su pala i zatvorila  ŽC 42061 Pivare – Donji Bogićevci. Jedno stablo je palo na električne vodove u Dragovcima, drveni stup od T-Coma pao je na električne vodove u Podvinju, a jedno stablo je palo na cestu u naselju Janiševac u Podvinju. Bez opskrbe električnom energijom su bili dijelovi općina Stara Gradiška, Okučani, Cernik, Dragalić, Vrbje, Nova Kapela, Podcrkavlje i Bukovlje. Zaprimljena je i dojava da se u Brodskom Varošu, ulica Firkovac, srušilo stablo na cestu, uklonili su ga djelatnici poduzeća SB Trade j.d.o.o. Vatrogasci DVD-a Oriovac (3/1) imali su jednu intervenciju ispumpavanja podruma koji se napunio zbog topljenja snijega.
Bez električne energije još su ostala  naselja Cernička Šagovina, Opatovac, Stara Gradiška i Bijele Stijene (180 korisnika). Otklanjanje kvara predviđeno je za danas, 27.veljače.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Tijekom jutra ŽC 112 Bjelovar zaprimio je tri dojave o urušenim stablima na prometnicama (na području općine Kapela), koje su uklonili djelatnici poduzeća Cesta d.d. Zaprimljene su i dvije dojave o potrebi ispumpavanja vode iz kanala ispred obiteljskih kuća u Gudovcu, gdje se već duže izvode radovi na cesi D544 te su slivne vode prijetile poplavljivanjem objekata-kuća. Intervenirali su vatrogasci JVP Bjelovar. Od 12:50 do 16:10 sati zbog kvara trafostanice TS 35/10kV Sirač bez električne energije bili su potrošači u naseljima Bijela, Donji i Gornji Borki, Markovac i Pakrani.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Obilne snježne oborine i jaki udari vjetra su tijekom jutra uzrokovali padove stabala na prometnice, električne i telefonske vodove te parkirana vozila. Došlo je i do poremećaja u opskrbi stanovništva električnom energijom na području Zagreba, Samobora, Jastrebarskog i Zaprešića te općina Krašić i Bistra.  ŽC 112 Zagreb je tijekom dana zaprimio preko 100 poziva građana vezanih za otklanjanje posljedica ovog nevremena i upite građana o nestanku električne energije. Prema dostupnim informacijama nije bilo značajnih šteta na stambenim objektima, kao niti ozlijeđenih osoba.

Sisačko-moslavačka županija

Zbog velike količine oborine,  kiše i snijega, došlo je do rušenja drveća na prometnice i žice električne mreže te prestanka redovite opskrbe električnom energijom na više mjesta u Županiji. Od ranih jutarnjih sati bez redovite opskrbe električnom energijom bilo je oko 300 trafostanica, odnosno oko 9000 korisnika, na širim područjima Siska, Novske, Sunje, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Hrvatske Dubice, Gline, Topuskog i Vrginmosta. Tijekom dana uspostavljena je redovita opskrba električnom energijom na većem dijelu teritorija. Bez redovite opskrbe još je nekoliko sela na području općine Dvor te dva sela na području Novske. Djelatnici HEP-a su na terenu i otklanjaju kvarove. ŽC 112 Sisak zaprimio je 10 dojava o drveću koje je palo preko prometnica ili na žice električne mreže. Na intervencije su izašli vatrogasci JVP-a Petrinja i Kutina, DVD-a Jasenovac, Lipovljani i Hrvatska Dubica te djelatnici nadcestarija i HEP-a.

Istarska županija

Uslijed jakog sjeveroistočnog vjetra ŽC 112 Pazin zaprimio je dojave o 14 događaja ugroze u prometu (padovi stabala, grana ili pomaknuta prometna signalizacija) na području Pule, Poreča, Žminja i Labina, 2 dojave o kvaru elektroničke komunikacijske mreže (padovi telefonskih stupova na području Poreča i Umaga), zatraženo je 9 tehničkih intervencija vatrogasaca (padovi stabala i oštećenja na zgradama na području Pule, Labina i Umaga) te 2 dojave o poremećaju u elektrodistribuciji (Pula, Rovinj). Prema informaciji VOC-a Pula, tijekom dana je JVP Pula imala 12 tehničkih intervencija, JVP Labin 6 te JVP Umag 2 tehničke intervencije.