MUP objavio: 32 prekršaja za vožnju bez zimske opreme, 18 zbog nepoštivanja znakova

MUP RH

Među vozačima koji su se tijekom snježne mećave i jake bure u subotu poslijepodne i nedjelju našli na cestama kroz Liku policija je utvrdila 32 prekršaja vožnje bez obvezne zimske opreme, a još 18 kazni izdano je zbog nepoštivanja prometnih znakova i signalizacije, doznaje se u MUP-u.

Unatoč najavi nepovoljnih vremenskih uvjeta putem svih medija te upozorenja vozačima da ne kreću na put bez stvarne potrebe dio vozača je sudjelovao u prometu bez zimske opreme ili nisu poštivali prometne znakove i signalizaciju na cesti.

Nesavjesni vozači otežali promet

Na taj su način, ističu u MUP-u, dodatno otežali promet koji je zbog gustog snijeg i stvaranja nanosa te jake bure ionako bio otežan i djelomično zatvoren zbog sigurnosti sudionika u cestovnom prometu.

U policiji kažu da su tijekom nevremena prije svega postupali u cilju pružanja pomoći vozačima i putnicima koji su se našli na cestama te preusmjeravanja prometnih tokova i omogućavanja kretanja vozilu po cestama koje su bile prohodne.

“Obzirom na vremenske neprilike prioritet postupanja policije je bio usmjeravanje sudionika u prometu na prostore gdje ima mogućnosti zaustavljanja i parkiranja, usmjeravanje na ona mjesta gdje je osiguran prihvat ili smještaj, kao i osiguranje svih vozila koja su zatečena i bila zaustavljena na cestama”.

Kazne i do 2000 eura

U MUP-u podsjećaju da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano nastupanje zimskih uvjeta te obveza posjedovanja zimske opreme kao i novčane kazne do čak 2000 eura za tvrtku ili obrtnika koji dopusti da se koristi vozilo bez zimske opreme ili kamion s prikolicom.

Kako se u nedjelju odigravala i visokorizična nogometna utakmica između Dinama i Hajduka policija je provodila i pojačan nadzor na trasama kretanja, prihvata i preprata navijača pa nisu zabilježeni navijački izgredi.

“Napominjemo da navijači nisu bili na trasi bez prisutnosti policijskih službenika već naprotiv su policijske uprave od Zagreba do Splita poduzimale redovne mjere sigurnosti u svrhu sprječavanja nereda navijača i narušavanja javnog reda i mira”, kazali su u MUP-u.

RSS