Nakon Europske komisije i Bijela kuća zabranjuje TikTok

Aplikacija za dijeljenje video sadržaja u vlasništvu kineske kompanije Byte Dance, TikTok našao se i na udaru američkih zakonodavaca koji tu aplikaciju smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti te je njezino korištenje krajem prosinca već zabranjeno na svim službenim uređajima u nadležnosti Zastupničkog doma SAD-a.

Direktorica Ureda Shalanda Young je od saveznih agencija zatražila da “ukinu i zabrane instaliranje aplikacije” na uređajima i sustavima u njihovom posjedu ili uređajima kojima upravljaju te da “zabrane internetski promet” sa svojih uređaja prema toj aplikaciji.

Ova zabrana dolazi četiri dana nakon što je Europska komisija naredila svojim službenicima da uklone TikTok sa službenih i privatnih mobitela, navodeći kao razlog “zaštitu” institucije, tj. brigu o zaštiti podataka.

“Kako bi zaštitio podatke Komisije i povećao svoju kibernetičku sigurnost, upravni odbor Europske komisije odlučio je suspendirati aplikaciju TikTok na korporativnim uređajima i privatnim uređajima registriranim na Komisijinoj usluzi za mobilne uređaje”, priopćila je tada Komisija.

I kanadska vlada je danas najavila zabranu korištenja TikToka na mobilnim uređajima svojih zaposlenika, navodeći kao razlog “neprihvatljivu razinu rizika” za privatni život i sigurnost.

RSS