MUP OZBILJNO RAZMIŠLJA O NOVOJ TEHNOLOGIJI: Dronovi će nadzirati državnu granicu?

Dronovi će nadzirati državnu granicu
prtsc Youtube

Hrvatske granice, na mjestima gdje je teren nepristupačan, mogle bi u skoroj budućnosti nadzirati bespilotne letjelice. Prema neslužbenim informacijama, u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) razmatra se mogućnost nabavke te tehnologije koja bi se koristila na dijelovima granice na kojima je druga vrsta nadzora otežana i manje učinkovita, doznaje Novi list.

Ta opcija spomenuta je i u izvješću o provedbi revidiranog Schengenskog akcijskog plana za 2016. godinu, kojim Ministarstvo unutarnjih poslova izvještava Vladu o pripremama za pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru. Plan je Vlada usvojila na sjednici sredinom travnja.

U tom dokumentu MUP, govoreći o tehničkoj opremi za nadzor vanjske granice, navodi da se razmatra potreba ‘nabave dodatnih terenskih vozila, QUAD-četverocikala, mogućnosti upotrebe dronova i bespilotnih letjelica’.

Bespilotne letjelice koristile bi se za nepristupačan teren, primjerice, u šumama, pojašnjeno je za Novi list. Nije, međutim, izvjesno da će se ta tehnologija nabavljati već ove godine.

Četverocikli bi mogli biti kupljeni i ranije, ako se procijeni da bi olakšali rad graničnih policajaca, pogotovo na mjestima gdje se teško može doći automobilom. To su vozila koja se mogu koristiti praktički na svakoj vrsti terena.

U sklopu priprema za pristupanje Schengenu, Hrvatskoj su i schengenski evaluatori preporučili da bolje iskoristi moderne tehnologije za nadzor kopnene granice. U lipnju prošle godine evaluatorski tim procjenjivao je koliko učinkovito Hrvatska kontrolira tzv. vanjske granice Europske unije, odnosno granice prema zemljama koje nisu članice EU-a.

Njihov terenski posjet rezultirao je izvješćem s 98 preporuka. U dvije, kako doznaje Novi list, spominju se i dronovi.

izvor: Novi list