Je li vrijeme da gradske i komunalne službe opremimo body kamerama?

Što ćeš napraviti policajcu ako te i snima
PU zagrebačka

Mini ili body kamere predstavljaju relativno novu tehnologiju koju koriste mnoge policije svijeta kao alat za poboljšanje policijskog postupanja, ali i odgovornosti (dokumentirana uporaba sile!).

Policijski menadžment suglasan je da je kod korištenja body kamera važna kultura primjene kamere. To prije svega znači da policajci moraju uvidjeti vrijednost video zapisa u kontekstu daljnje izgradnje povjerenja u policiju. U operativnom smislu, prilikom svake smjene policajci su dužni provjeriti opremu za snimanje (koja je sastavni dio policijske odore) izvijestiti o uočenim nepravilnostima, voditi evidenciju o (ne)ispravnosti i dr.

Pilot projekti korištenja mini kamera diljem svijeta pokazali su se uspješnima. Broj primjene sredstava policijske prisile pao je za 50 i više posto, dok je broj pritužbi građana naspram policajaca u postupanju pao za 80 i više posto.

Možemo zaključiti da se mini kamere koriste kao zapis policijske intervencije uz istovremeni  snažan potencijal prevencijskog učinka.

U kontekstu nasilja  i uvreda na vozače i kontrolore ZET-a, radnike Zagrebparkinga, komunalne i prometne redare, ali i obratno, naspram građana korisnika javnog prijevoza ili parking prostora i sl., neminovno se postavlja pitanje je li vrijeme da u njihov rad uvedemo korištenje body kamera?

Snimka učinjena body kamerom koja se nosi na tijelu npr. kontrolora ZET-a, trebala bi biti objektivan zapis o tome što se zaista dogodilo za vrijeme postupanja kontrolora naspram kontrolirane osobe u javnom gradskom prijevozu.

Nemam  nikakvu sumnju da body kamere mogu biti od neprocjenjive koristi za gradske i komunalne službe koje provode određene kontrole u svome radu, jer kamere snimaju njihovu interakciju sa javnosti. Kamere tako povećavaju odgovornost i radnika i građana te mogu imati pozitivan utjecaj na daljnju izgradnju povjerenja javnosti – građana naspram navedenih službi.

No, postoji jedno veliko ali!

Kod odluke o uvođenju body kamera u rad gradskih i komunalnih službi potreban je snažan fokus na privatnost građana i obradu osobnih podataka građana. Potrebno je građanima jasno predočiti zašto se uvode body kamere, što će se s njima postići, gdje će se i koliko dugo snimke čuvati, tko snimkama može imati pristup i u konačnici koliko će to građane koštati .

Na kraju, potrebno je izraditi i javnosti učiniti dostupnom Politiku korištenja video nadzora u kojoj će biti definirana svrha i obuhvat korištenja video nadzora, ali i jasna definicija protokola kad radnici gradskih i komunalnih službi kameru uključuju, odnosno kad mogu i/ili ne mogu snimati.

Piše: Alen Ostojić, predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba