Može li Zagreb više za osobe s invaliditetom?

Anka Slonjšak

Gradonačelnik Milan Bandić danas se u Gradskoj upravi sastao s Ankom Slonjšak (na slici), pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom koja ga je, između ostalog, upoznala s problemima osoba s invaliditetom glede prilagodbe stambenih objekata u kojima žive.

Dogovoreno je da se u sljedeća tri mjeseca analiziraju postojeće zgrade u Zagrebu kako bi se utvrdilo koje su zgrade bez liftova, odnosno bez odgovarajućeg pristupa.
Ići će se na prijedlog izmjene GUP-a u dijelu koji govori o objektima u kojima se trebaju dograditi liftovi. Također, napravit će se popis osoba s invaliditetom koje žive u takvim zgradama da se vidi kako se može pomoći, posebice onima koji nemaju sredstva za te preinake, rekla je pravobraniteljica Slonjšak.

Osobe s invaliditetom se suočavaju s velikim problemima kod parkiranje zbog nepoštivanja znaka pristupačnosti. Stoga smo odlučili pokrenuti zajedničke aktivnosti s kojima ćemo ići prema ministarstvima u čijoj su ingerenciji pravilnici o znaku pristupačnosti, a sve radi sprječavanja zloporabe i smanjivanja administrativnih postupaka u osiguravanju provedbe navedenog prava.

Razgovaralo se i o čestim pritužbama invalidnih osoba – korisnika pasa vodiča i pasa rehabilitatora na taksi-prijevoznike jer ih odbijaju voziti ako su u društvu pasa.
Za dva tjedna ćemo se ponovo sastati i pokušati dogovoriti određene prilagodbe kako bi taksi-prijevoz svim građanima, neovisno jesu li osobe s invaliditetom, učinili dostupnim, istaknula je pravobraniteljica Slonjšak.

Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom je posebno istaknula problem devastiranja ugrađenih liftova za osobe s invaliditetom u pothodnicima, napomenuvši da će se krenuti s postavljanjem kamera u pothodnicima.

Pravobraniteljica Slonjšak je 30. svibnja 2008. jednoglasnom odlukom Hrvatskog
sabora imenovana za prvu hrvatsku pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom.

DBO
Foto:www.posi.hr