Mobilnom aplikacijom protiv poziva u vožnji!

Na riječkom će se Korzu u subotu, 30. rujna, tijekom prijepodneva okupiti brojni riječki sportaši, glumci i pjevači kako bi dali podršku kampanji Dan bez mobitela u prometu, koju upravo provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS).

Rukometašice i rukometaši riječkog Zameta, plivači PK Primorja, plivačice KSP-a Aqua Marisa, predstavnici Riječkog sportskog saveza te glumci poput Jasmina Mekića i pjevači poput Damira Kedže govorit će i o svojim dobrim i lošim iskustvima vezanim za korištenje mobitela za volanom i u gradskim prometnim gužvama. Svima je želja ista, javno poručiti da takvo ponašanje smatraju opasnim. Da niti jedan poziv ili poruka nije važnija od sigurnosti u prometu, od našeg života i zdravlja.

Podršku projektu daje i Grad Rijeka, a njegov gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao: „Grad Rijeka će se rado uključiti u realizaciju prvog nacionalnog projekta prevencije smanjenja broja nesreća, uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu pod nazivom Dan bez mobitela u prometu, a čiji je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS). I na taj način želimo pridonijeti smanjenju prometnih nesreća uzrokovanih upotrebom mobitela tijekom vožnje, a što, pored prekoračenja brzine, zlouporabe alkohola i nekorištenja pojasa, trenutačno predstavlja jednu od najvećih opasnosti na cestama.“

U Rijeci će biti predstavljena u nova mobilna aplikacija napravljena upravo za potrebe projekta Dan bez mobitela u prometu koja će svima nama olakšati da se ostavimo navike upotrebe mobitela dok smo u vožnji. Aplikacija prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom, te da će im poziv uzvratiti kad više ne bude u prometu. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan, jer aplikacija radi na način da se ne čuje zvuk poziva.

HUMS-ov projekt Dan bez mobitela u prometu, kojim će se 21. listopada inaugurirati kao nacionalni datum obilježavanja Dana bez mobitela u prometu, podupire Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska elektroprivreda.

http://danbezmobitelauprometu.uhms.hr/