POČELO VELIKO ISTRAŽIVANJE: Pogledajte što se događa vozačima dok za volanom koriste mobitel i kad im naglo istrči pješak…

Postoji li razlika u vremenu u kojem će vozač zamijetiti prepreku, zakočiti ili je zaobići u situaciji kad koristi mobitel za volanom od situacije kad to ne čini? Što se događa s automobilom dok je vozač zaokupljen SMS porukom, a što kad mu još pritom istrči pješak ili se pojavi drugi automobil?

To su samo neka od pitanja na koja će precizne odgovore kroz istraživanje distrakcije, konkretno kroz mjerenja i testiranja vozača u svim simuliranim uvjetima dati istraživački tim okupljen u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja ovih dana provodi istraživanje na poligonima Centra za sigurnu vožnju ORYX-a.

Simulacije niza različitih situacija izvode Dijana Beganović, Nikola God i Ivan Krmpotić s Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba. Istraživanje za HUMS nadzire profesor Marko Ševrović, predstojnik Zavoda za prometno planiranje pri Fakultetu prometnih znanosti.

Radi se o prvom takve vrste istraživanju koje će biti provedeno u Hrvatskoj, a čiji će rezultati biti prezentirani početkom rujna.

Istraživački tim je na poligonu Centra za sigurnu vožnju onima koji su bili zainteresirani omogućio da sami probaju voziti pod distrakcijom i preprekama i osjetiti što se događa s automobilom kad nije pod kontrolom vozača.

Prepreke su vodeni stupovi koji za ovu prigodu glume pješake, bicikliste, majke ili očeve kako prelaze cestu s bebom u kolicima ili naprosto osobe koje pretrčavaju prometnicu da bi sustigli tramvaj ili autobus. Taj vodeni stup se pred vozačem nepredviđeno uzdiže, a vozač ga mora primijetiti i reagirati, zakočiti ili zaobići, a ne pregaziti. Ispitivači mjere što se događa kad vodeni stup iskoči vozaču kad je za mobitelom, a što kad istom brzinom i na istoj ruti ceste vozi koncentriran na promet.

Vozači uključeni u istraživanje nisu profesionalci. Štoviše, različite su dobi, spola i dužine vozačkog staža. Ima onih koji su vozačku dozvolu dobili prije par mjeseci, onih koji voze nešto više od pet godina, te onih koji za volanom broje i više od 40 godina.

Iako će se tek nakon niza provedenih mjerenja i testiranja situacija i simulacija uvjeta u vožnji analizirati i sumirati rezultati, već nakon prvih par dana istraživanja distrakcije može se ustvrditi kako je korištenje mobitela tijekom testiranja znatno utjecalo na vještine vožnje vozača. Vodeni zid često su vozači baš u tim situacijama probijali i to bez obzira koje oni bili dobi, spola ili vozačkog iskustva.

Nakon provedenog istraživanja rezultati će se naći u brošuri koja će biti objavljena u okviru Dana bez mobitela u prometu, projekta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, naglasila je Renata Ivanović, voditeljica projekta.

„Izdat ćemo jednu zanimljivu i edukativnu publikaciju koja će se moći koristiti u prometnim školama i autoškolama. Osim podacima o distrakciji koju radi korištenje mobitela u prometu, koje ćemo dobiti zahvaljujući ovom istraživanju, u njoj će se naći obilje podataka o današnjem fenomenu korištenja komunikacijskih tehnologija u autokabini i u prometu uopće i tome što nam je i kako činiti da bi povećali sigurnost u cestovnom prometu, odnosno, smanjili broj nesreća uzrokovanih upravo distraktima kakav je danas postao mobitel“, najavio je Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a.

Dan bez mobitela u prometu kao kampanja osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu provodi se drugu godinu zaredom. Podupire je Ministarstvo unutarnjih poslova, a sufinancirana je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Nakon provedenog istraživanja rezultati će biti objavljeni u brošuri koja će biti prezentirana u rujnu, naglasila je Renata Ivanović, voditeljica projekta.

„Bit će to ujedno i edukativna publikaciju koja će se moći koristiti u prometnim školama i autoškolama. Osim podataka o distrakciji korištenja mobitela za volanom u brošuri će se naći obilje podataka o današnjem fenomenu korištenja komunikacijskih tehnologija u autokabini i u prometu uopće. Bit će tu analiza i promišljanja struke o tome što nam je i kako činiti da bi povećali sigurnost u cestovnom prometu, odnosno, smanjili broj nesreća uzrokovanih upravo distraktima kakav je danas postao mobitel“, najavio je Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a.

Dana bez mobitela u prometu će se kao datum obilježavati 21. 10. drugu godinu zaredom, a istraživanje distrakcije mobitelom tek je jedna od aktivnosti ovogodišnje kampanje HUMS-a kojima je cilj osvješćivanje o opasnostima korištenja mobitela u prometu i smanjenje broja nesreća na cestama.

Lani je u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu HUMS proveo i istraživanje navika i ponašanja sudionika u prometu. Koje je također bilo prvo takve vrste u Hrvatskoj, a rezultati su pokazali  da čak 91 posto vozača koristi mobitel za volanom, 33 posto biciklista telefonira dok pedalira te 50 posto pješaka dok prelazi prometnicu.

Dan bez mobitela u prometu podupire Ministarstvo unutarnjih poslova, a sufinancira Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa.

RSS