Mladi masovno napuštaju BiH: ‘Sigurnost u svim aspektima glavni je motiv’

Sarajevo
Pixabay

Fahrudin Vojić za Al Jazeeru Balkans analizirao je kako nepravda, korupcija i loša uprava utječu na iseljavanje iz Bosne i Hercegovine.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine, Posavinu je napustilo više od 12.000 građana. Prazni ostaju Odžak, Šamac, Doboj, brojne manje sredine, ali i veći gradovi.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, jednako poražavajuće stanje je i u zapadnoj Hercegovini, ali i u ostalim dijelovima zemlje. Generalno, rijetka su naselja u kojima broj stanovnika nije u opadanju.

Podaci Unije govore da je u periodu od 2013. do 2022. godine 484.000 građana napustilo Bosnu i Hercegovinu. Ako se ovaj trend nastavi i idućih desetljeća, Bošnjaka, Srba i Hrvata neće biti niti u tragovima. BiH će biti najbolji primjer što nepravda, korupcija i loša uprava mogu prouzročiti.

Normalno je, smatra autor, razmišljati o odlasku iz zemlje gdje se građani moraju povinovati lošijim od sebe, jer kvaliteta nije mjerilo, a nepravda postaje zakon koji vlada u društvu. Jedna hidžra je bila ona u ratu, ovo je druga hidžra, teža i gora, koja je bez pucanja raselila više ljudi nego što je to rat učinio, zaključuje.

Izjave onih koji su otišli pročitajte OVDJE.

RSS