MANJAK PROMETNE KULTURE: Vozači ne vole propuštati pješake

Policija poziva građane da joj jave lokacije na kojima žele da se mjeri brzina
Svijetsigurnosti.com

U srijedu, 31. svibnja 2017.godine, a povodom Dana Grada Zagreba, dvadeset i prvu godinu za redom održana je preventivna akcija „Dan ljubaznosti u prometu“.

Organizirali su je Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke, Turistička zajednica Grada Zagreba, AK Siget i Škola za cestovni promet.

Učenici Škole za cestovni promet na 20 pješačkih prijelaza u centru Zagreba evidentirali su poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Od ukupno 13.681 evidentiranog vozača 58,81posto (8.046 vozač) propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2016. godine (66,43 posto), smanjenje broja savjesnih vozača za 9,62 posto.

Vozači su najvišepropuštali pješake, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na sljedećim raskrižjima:

– 81,82 posto na Petrovoj kod Domjanićeve,

– 81,67 posto na Kneza Lj. Posavskog kod Fabkovićeve i

– 78,74 posto na Trgu žrtava fašizma kod Kneza Mislava,

najmanje:

– 26,67 posto na Palmotićevoj kod Šenoine,

– 30,85 posto na Kneza Zvonimira kod Stančićeve i

– 37,20 posto na Ilici kod Mesničke.

Krajnji cilj akcije je u Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama nasumice ćemo izvući 10 vozača.

Njima će se u utorak 13. lipnja 2017. u 12 satina prigodnoj svečanosti u prostoru AK Siget uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i AK Siget.

DBO