Komunalno redarstvo u kontroli 60.000 pasa

mikrocipiranje pasa Zagreb

​„Mikročipiranje je obveza svakog vlasnika psa, a kontrola mikročipiranja kojom se ostvaruju obveze Grada je sukladna Zakonu o zaštiti životinja te je iznimno važna za Grad Zagreb“, rekao je u petak, 15. listopada 2021. Dejan Jaić, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i predsjednik Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja Grada Zagreba u kontroli mikročipiranih pasa u Vukomercu.

Dodao je da je cilj ove kontrole provedba analize radi smanjenja broja pasa koji nisu mikročipirani. „Ova bi akcija trebala dovesti do ušteda proračunskih sredstava jer neodgovorno napušten i neoznačen pas izravno ide na brigu Grada Zagreba, odnosno Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec. Osim toga, treba imati na umu da nemikročipiran pas nije ni cijepljen protiv bjesnoće niti zoonoza“, zaključio je pročelnik Jaić.

Rutinsku kontrolu mikročipiranih pasa provodi se na javnim površinama od strane komunalnih redara. Oni uređajem očitavaju  mikročip. Ako pas nema mikročip komunalni redari zabilježe podatke vlasnika i dostavljaju prijavu Veterinarskoj  inspekciji koja izdaje rješenje. Kazne za nečipiranje pasa su od 2.000,00 do 6.000,00 kuna.

Ukoliko komunalni redari na ulici nađu psa bez mikročipa zovu azil za životinje u Dumovcu.

Planom je predviđen obilazak svih zagrebačkih kućanstava, počev od istočnog prema zapadnomu dijelu grada, planski po gradskim četvrtima radi sustavne provjere svih kućanstava koja posjeduju pse i s ciljem da svi psi budu mikročipirani.

Iako vlasnici pasa imaju obavezu mikročipiranja još od 2004. godine, procjenjuje se da ne mali broj pasa zbog neodgovornosti vlasnika i dalje bez čipa i upravo su taj problem kontrole trebale riješiti. Mikročip je važan jer otkriva podatke o skrbniku životinje, kao i podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju životinje i slično. Prema zakonu, psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije u roku od 90 dana od dana štenjanja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za veterinarstvo

PO/ Foto: zagreb.hr