KOMENTAR UGLEDNOG DIPLOMATA: ‘Poigravanje s granicama na Kosovu bi ugrozilo sigurnost cijele regije’

prtsc Youtube

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i bivši premijer Švedske Carl Bildt napisao je u komentaru za Washington Post da se protivi promjeni postojećih granica na Kosovu, ocjenjujući da bi to moglo ugroziti sigurnost BiH i drugih balkanskih država.

Bildt je naveo da bi promjena granice “ponovo otvorila debatu o budućnosti BiH” i dodao da je “još teže i opasnije pitanje Makedonije u kojoj Albanci čine značajni dio populacije”, piše “Klix.ba“.

“Ako se albanska područja iz šire regije počnu spajati procesima zamjene teritorija, pojavit će se sigurno oni koji će pitati zašto se to ne može primijeniti i na Makedoniju. A to bi bilo igranje s vatrom”, naveo je Bildt.

Bivši švedski premijer smatra da bi “zamjena teritorije između Srbije i Kosova bila opasna”.

“To je opasno. Washington i Bruxselles moraju shvatiti tu opasnost. Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regiji. Igranje s granicama i podjele na Balkanu bilo je opasno početkom devedesetih i ostalo je tako do danas”, ocijenio je Bildt.

Prema njegovim riječima, ideja o “razmjeni teritorija” na Balkanu nije nova i da je ta ideja “cirkulirala godinama u Beogradu, ali je nedavno privukla i pažnju u albanskim krugovima”.

“Politika i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država do sada je bila vrlo jasna – granice kakve su bile u staroj Jugoslaviji trebaju ostati  na mjestu, a rješenja treba tražiti u njihovom okviru”, dodao je Bilt u autorskom tekstu pod naslovom “Dalja balkanizacija Balkana je recept za katastrofu”.

RSS