KARIJERE: General bojnik Miljenko Filipović postao novi šef sigurnosti HEP-a

Screenshot HRT

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a ‘Gojko Šušak’, umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović s današnjim je danom postao predstojnik Ureda za korporativnu sigurnost u HEP-u.

Da imaju novog šefa sigurnosti, potvrdili su Tportalu i u HEP-u. Natječaja za tu poziciju nije bilo, može se zaključiti iz njihova odgovora. Kažu da je Filipović bio ‘ciljani kandidat’ te je imenovan ‘sukladno internim propisima Hrvatske elektroprivrede, Uputi o postupku izbora i imenovanja na radna mjesta s posebnim ovlastima u društvima HEP grupe iz 2016. godine’ na radno mjesto predstojnika Ureda za korporativnu sigurnost.

Prethodno su poziciju predstojnika Ureda za korporativnu sigurnost obavljali bivši šef SIS-a Mladen Ružman i nekadašnji član Uprave HEP-a Stjepan Tvrdinić.

General Filipović polaznik je prve generacije certificiranih menadžera sigurnosti koju provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u suradnji sa Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu.

Član je Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske.

Filipović rođen je u selu Crvenice kod Tomislavgrada. Godine 1984. odlazi u francusku Legiju stranaca. Bio je pripadnik padobranske pukovnije, a izabran je i u najelitniju postrojbu francuske vojske među tzv. operativne skakače. Pripadnik te postrojbe bio je i Ante Gotovina.

Sredinom 1991. imenovan je dozapovjednikom bojne Zrinski, postrojbe Glavnog stožera HV-a, dok je zapovjednik bio Ante Roso, također povratnik iz Legije stranaca.

Umirovljen je u rujnu 2000. godine s još 11 generala HV-a koji su svoj potpis stavili na otvoreno pismo u kojem su, između ostalog, upozoravali na kriminalizaciju Domovinskog rata. koje se odnose te informacije.

DBO