KALINIĆ NEZADOVOLJAN ODLUKOM O KUPNJI POLOVNIH AVIONA: ‘RH s naoružanjem zaostaje debelo u 20. stoljeću’

Ne može se ni prepoznati a kamoli spriječiti
Facebook BM 365 SRS

Pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić komentirao je u Novom danu N1 televizije kupnju izraelskih borbenih zrakoplova.

“Ako nismo mogli doći do F-22, trebali smo uzeti najnoviju varijantu koju su prodavali Amerikanci. Ima sve osim što nije nevidljiv. Trebali smo ga onda dati na upgrade Izraelcima. Problem s ovim zrakoplovima koje smo kupili je što proizvođač tvrdi da im je maksimalan vijek trajanja 30 godina i 8000 sati leta”, kaže Kalinić, priznajući da bi ipak bilo najgore da nismo kupili nikakav.

“Nacija mora imati sve rodove vojske. Očekujem da će se za par godina nabaviti opet neki avion, nadam se zapadni. Tu će biti dodatnih troškova što se tiče opreme, ali mislim da ćemo morati krenuti u nabavu novih aviona. Što se tiče bespilotnih letjelica tu smo u velikom zaostatku”, rekao je. Po njegovom mišljenju ovo je puno bolji posao za Izrael nego za Hrvatsku.

Na pitanje može li kupnja izraelskog zrakoplova biti prijetnja za Hrvatsku Kalinić je odgovorio potvrdno.

“Uvijek može, ali Hrvatska je članica NATO-a. Činjenica je da će Hrvatska svoju sigurnosnu političku morati podići na višu razinu. Mi smo s naoružanjem zaostali debelo u 20. stoljeću. Što se tiče cyber ratovanja ne snalazimo se, pogledajte kako to funkcionira u velikim državama”, zaključio je.

izvor: N1 televizija