Kako su hrvatski vojni piloti završili u lancu krijumčarenja oružja?

Tri pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze Zemunik u Zadru prije dva mjeseca vojnim su helikopterom vozila osobu koju se povezuje sa švercom oružja, objavila je Nova TV.

Zadarska policija provela je kriminalističko istraživanje, te prijavile šest osoba, od kojih su dvojica vojnici zbog ilegalnog posjedovanja i preprodaje oružja, te kršenja Zakona o oružju. Zapovjednik Ratnog zrakoplovstva, brigadni general Mato Mikić, potvrdio je cijeli događaj.

Kako piše Jutarnji list, u vojnu bazu civilna osoba ušla je odjevena u odoru vojnog pilota koju su mu dali ova trojica vojnih pilota. Nakon toga sjeli su u vojni helikopter i vozili se sat vremena u sklopu ranije planiranog trenažnog leta. Zasad nije poznato jesu li negdje sletjeli. Nakon što je otkrivena suradnja trojice pilota i osobe otprije poznate policiji po švercu oružja, angažirani su pripadnici kriminalističke i vojne policije. Svima su pretraženi stanovi, automobili, poslovni prostori i plovila. U pretragama na području Zadra i okolice pripadnici civilne policije, Odjela za organizirani kriminal Policijske uprave zadarske, pronašli su 7948 komada vojnog streljiva za koje se opravdano sumnja da je namijenjeno za prodaju na crnom tržištu.

Prema priopćenju zadarske policije, kod njih je pronađeno 6593 metaka u NATO kalibru 5,56×45 mm, 908 metaka za kalašnjikov, 31 komad streljiva kalibra 12,7 za strojnicu Browning, koje Hrvatska vojska koristi na vozilima MRAP i Humvee te 416 metaka kalibra 7,9 milimetara. Uz to, pronađeno je više spremnika za streljivo koji primaju veći broj naboja nego što je to dozvoljeno na temelju Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Više o ovom slučaju pročitajte OVDJE.

RSS