JAVNO OKUPLJANJE: Građani protiv ograde oko škole u Travnom

Građani protiv ograde oko škole
Svijetsigurnosti.com

Javno okupljanje građana, koje je pozvala Udruga građana Travno u Zagrebu zbog postavljanja ograde oko Osnovne škole Gustava Krkleca, održano je u nedjelju poslijepodne u Zagrebu.

Predsjednica Udruge Dijana Skočić kazala je kako je cilj skupa poslati poruku gradskim vlastitima da moraju konzultirati građane prije nego im stave nešto u naselje što će utjecati na njihov način života, te da među građanima otvori dijalog i naglasi na koji način oni sami mogu utjecaj na prostor u kojem žive.

Također, pokrenuta je peticija građana u kojoj se izražava neslaganje s postavljanjem žičane ograde i predlaže postavljanje živice koja se već nalazi u dijelu školskog okružja.

Postavljanje ograde počelo je prije deset dana, a prije dva dana, u petak, ograda je uklonjena s dvije strane, nakon što su građani na nju postavljali transparente. ‘Škola nije Auschwitz’, ‘Ovo nije tvoja škola’, ‘Novi Zagreb mrzi ograde’, ‘Bez žice za naše klince’, itd.

Skočić je ustvrdila kao su  zadovoljni spremnosti građana da se aktiviraju oko problema u gradskoj četvrti i uključe u njihovo rješavanje.

Izrazila je očekivanja da će vlasti dovesti stručnjake iz područja urbanizma i krajobraznog uređenja s kojima bi građani mogli razgovarati o predloženim rješenjima za ogradu i iznijeti im svoje prijedloge.

Otvorena je Facebook stranica “NE ogradi oko kvarta” koja se prate promjene oko navedene ograde.

Antropologinja s Instituta za etnologiju i folkloristiku Valentina Gulin Zrnić, čija je specijalnost područje urbane antropologije, podržala je građane i kazala kako gradski Statut daje vrlo male ovlasti mjesnim odborima i vijećima četvrti u odlučivanju o pitanjima stambenih naselja.

Stoga se građani moraju formalno i neformalno organizirati na druge načine kako bi realizirali svoje pravo na grad i pravo na građansku participaciju, dodala je.

U Travnom se istovremeno uređuje i edukativni biciklistički poligon uz samu zgradu škole, o čemu građani nisu prodiskutirali kroz neki oblik javnog foruma, pa makar i virtualnog. O ogradi oko škole također se nije raspravljalo, kazala je dr. Valentina Gulin Zrnić i ocijenila: Ako se ograda oko škole postavlja u svrhu sigurnosti i zaštite, što bi značilo da postoje neke problematične situacije u naselju, onda bi javna rasprava o kvartovskim problemima bila puno efikasnije rješenje nego postavljanje ograda.

Izvor: nacional.hr/HINA