NOVI NAPAD U LONDONU Teroristi najavili: Ramazan je mjesec mučeništva

Ramazan je mjesec mučeništva
prtsc CNN

Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je ozlijeđeno nakon što se u noći s nedjelje na ponedjeljak napadač vozilom zabio u vjernike koji su napuštali londonsku džamiju, što je najveća britanska muslimanska organizacija prozvala činom islamofobije.

Kako javlja Hina a prenosi Novi list,  Muslimansko vijeće Britanije objavilo je da se vozilo zabilo u ljude dok su napuštali džamiju Finsbury Park, jednu od najvećih u državi, u vrijeme svetog islamskog mjeseca Ramazana tijekom kojeg vjernici odlaze na mise po noći.

Policija je priopćila kako je jedan muškarac poginuo na mjestu nesreće, a da su građani zadržali 48-godišnjeg napadača prije no što je uhićen. On će proći psihološko testiranje, objavila je policija.

Londonske hitne službe otkrivaju kako je u bolnici završilo osmero ljudi, dok dvoje ljudi dobivaju pomoć na mjestu incidenta.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da je policija potvrdila da se taj čin vodi kao potencijalni teroristički napad te je najavila hitan sastanak na tu temu u ponedjeljak. Naglasila je da su njezine misli s onima koji su stradali »u tom groznom incidentu«, a čelnik opozicijskih laburista Jeremy Corbyn je istaknuo da je »potpuno šokiran«.

Muslimansko vijeće ovaj čin smatra najnasilnijom manifestacijom islamofobije u Britaniji u proteklim mjesecima i poziva na dodatnu sigurnost na mjestima štovanja uoči kraja Ramazana.

Analitičari su nedavno najavili da će tzv. Islamska država i njoj sklone terorističke grupe pojačati napade upravo tijekom mjeseca Ramazana.

Taj sveti mjesec smatraju vremenom kada će njihovi teroristički čini dobiti posebnu duhovnu nagradu, te uvjeravaju svoje sljedbenike da upravo sada moraju “žudjeti za mučeništvom”.

RSS/Hina/Novi list