PAVLE KALINIĆ: MISLIM DA NAM TREBA VOJNI ROK ZA MUŠKARCE I ŽENE

MISLIM DA NAM TREBA VOJNI ROK ZA MUŠKARCE I ŽENE
Facebook Milan Bandić 365

O ugrožavanju nacionalne sigurnosti i mogućoj prijetnji terororizmom govorio je u subotu, 25. ožujka 2017.  dr.sc. Pavle Kalinić u Hrvatskom Leskovcu na javnoj tribini na temu “Nacionalna sigurnost i terorizam koju je organizirala GČ Novi Zagreb – Zapad Stranke rada i solidarnosti. Ustvrdio je da Hrvatskoj granice sa svim susjedima nisu do kraja riješene te da je vojna oprema zastarjela. Zalaže se za obvezni vojni rok, po ‘švicarskom modelu’ za muškarce i žene jer država ne može postojati bez vojske.

‘Smatram da je dovoljno četiri mjeseca nakon srednje škole i da se dvaput tjedno svake godine obnovi znanje. Na vojsku ne treba gledati kao trošak, već kao ulog. Vojska nije čuvanje kasarni, vojni rok bi služio da se prepoznaju kadrovi za različite segmente vojske. Hrvatski vojnik treba nositi domaću opremu, a to bi potaknulo industriju. Primjerice, informatička sigurnost, kojoj je opasnost napad virusa, u Hrvatskoj se ne može ni prepoznati, a kamoli spriječiti’ – istaknuo je dr.sc. Kalinić podsjećajući kako je nekada Brodarski institut bio jedan od pet u svijetu koji je proizvodio podmornice.

Napomenuo je također da je sustav civilne zaštite u Zagrebu razvijen za razliku od nacionalne razine. Osim osigurane logistike Zagreb ima preko osam tisuća pripadnika civilne zaštite od čega ih je više od 700 u obučenoj specijalističkoj postrojbi.

RSS