U Gornjem Vrapču otkrivena ploča Trga Stjepana Severa

Otkrivena ploča Trga Stjepana Severa
Zagreb.hr

U Gornjem Vrapču danas je otkrivena ploča s nazivom Trga Stjepana Severa, pripadnika 101. brigade HV-a i pomoćnika zapovjednika za sigurnosno izvjestiteljske poslove koji je poginuo 6. prosinca 1991. u Ivanovcu na istočno-slavonskom bojištu braneći Hrvatsku. Ploču je otkrio gradonačelnik Milan Bandić u društvu s majkom Stjepana Severa.

Stjepanov zapovjednik Ahmet Puškar napomenuo je da je Stjepan pristupio 101. brigadi Hrvatske vojske u rujnu 1991., naglasivši da se isticao znanjem, inteligencijom, sposobnošću procjene neprijateljskih snaga i odabiru taktike u borbi protiv njih te vojnim vještinama. Poginuo je vodeći akciju na istočno-slavonskom bojištu u kojoj nije morao sudjelovati ali se ipak dobrovoljno javio da sudjeluje. Posmrtno mu je dodijeljen čin pukovnika, spomenica Domovinskog rata, te red Petra Zrinjskog i Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, dodao je zapovjednik Puškar uz zahvalu Mjesnom odboru i Vijeću Gradske četvrti Vrapče što su, na njihovu inicijativu, pokrenuli postupak da Trg nosi Stjepanovo ime, te gradonačelniku i gradskim službama što su to realizirali.

Citiravši velikog Ivu Andrića, gradonačelnik je rekao da samo rijetki umiru dva puta, prvi puta kada fizički umru, a drugi puta kada ih zaborave.
Ova je ploča znak da pamtimo Stjepana i njegova djela, da  dalje živi s nama i da će živjeti dokle god bude demokratske Hrvatske
, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić dodavši da ovim činom odajemo zahvalu i poštovanje prema hrvatskom vitezu i branitelju.

DBO