Ivan Anušić bit će novi ministar obrane

Ivan Anušić
screenshot N1

Premijer Andrej Plenković predložio je Ivana Anušića za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH. Njegovo imenovanje dolazi nakon što je Mario Banožić skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula. Nakon toga Banožić je razriješen.

Anušić je rođen 13. listopada 1973. godine u Osijeku. Višu stručnu spremu steka je Sveučilištu u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu (ranije DIF). S obitelji živi u Antunovcu i otac je četvero djece.

Vojno djelovanje

Od lipnja 1991. bio je dragovoljac Domovinskog rata i kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade prošao je brojna ratišta u borbi za hrvatsku neovisnost. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

Politički angažman

U kontinuitetu, od 2005. do 2017. bio je načelnik Općine Antunovac. Ta je općina ostvarila značajne rezultate pokretanjem projekata, prostornim planiranjem i otvaranjem mogućnosti za isplative i izravne investicije te danas bilježi pozitivan demografski trend u okviru priljeva stanovnika i to uglavnom mladih obitelji.

Za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014., a dvije godine poslije ponovno je na istu dužnost izabran na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Prvi put je za saborskog zastupnika izabran u 8. sazivu Hrvatskog sabora te je ujedno obnašao dužnost potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a bio je i član Odbora za poljoprivredu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Dužnost saborskog zastupnika obnašao je i u 9. sazivu Hrvatskog sabora u kojem je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu.

RSS