Može li se ojačati borba protiv ekološkog kriminala na jugu Europe?

Ekološki kriminal u EU
Ilustracija/Pixabay

U Hotelu Jezero u Nacionalnom parku Plitvička jezera započela je regionalna konferencija “Jačanje borbe protiv ekološkog kriminaliteta u jugoistočnoj Europi“ oganizirana u sklopu francusko-hrvatskog strateškog partnerstva koje su 25. studenoga 2021. potpisali predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uz potporu Europske komisije.

Osim međunarodnih i regionalnih organizacija kao što su Vijeće Europe, UNDC, OESS, Europol, Frontex, Regionalno vijeće za suradnju, na navedenoj konferenciji sudjeluju i predstavnici tijela i organizacija nadležnih za područje ekološkog kriminaliteta iz Francuske, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, Grčke i Bugarske.

Na otvaranju prigodno su se prisutnima obratili Dalibor Jurić načelnik Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne policijske suradnje u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije, Sylvain Noyau direktor Zapovjedništva za zaštitu okoliša u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Francuske, dr. Oguz Serkant Akin glavni ravnatelj SELEK centra, Fabien Fieschi veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj i Andrea Čović Vidović vršiteljica dužnosti voditeljice Predstavništva europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi svi zajedno su uživali u mini koncertu Policijske klape Sveti Mihovil, a za uspomenu će ponijeti zajedničku fotografiju.

Ova konferencija promiče regionalnu suradnju u području borbe protiv ekološkog kriminal, te se bavi uključenošću civilnog društva i odnosima između država i građana, ulogom međunarodnih organizacija i europskih mreža za zaštitu okoliša, specijalizacijom pravosuđa i najboljim praksama u provedbi zakona.

Zajedno će predstavnici država, međunarodnih organizacija i europskih namjenskih mreža razmotriti stanje u jugoistočnoj Europi i definirati konkretne akcije koje se mogu poduzeti za jačanje regionalnih partnerstava i borbu protiv ovog oblika kriminala, priopćeno je iz MUP-a.

RSS