HRABRA I ODLUČNA: ŠVALJEK ZNA KAKO SE RIJEŠITI VANDALSKIH GRAFITA

ŠVALJEK ZNA KAKO SE RIJEŠITI VANDALSKIH GRAFITA

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek na konferenciji za novinare ukazala je na neučinkovitost gradske uprave u uklanjanju vandalskih grafita, demonstrirajući čišćenje javnog zida na raskrižju Runjaninove i Ulice Đure Crnatka.

Neposredni povod konferencije za novinare jest Odluka o načinima uvjetima i kriterijima sufinanciranja gradskih pročelja koja će se naći na sjednici Gradske skupštine u četvrtak 16. veljače.
„Ova Odluka uopće ne problematizira vandalsko grafitiranje, a trebala bi jer je obnova pročelja prilika da se stavi antigrafitni premaz i njime na dulji rok zaštiti fasade od vandalskog uništavanja“, rekla je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek.

Antigrafitni premaz čuva pročelja tako da se grafiti uklone snažnim mlazom vode bez kemijskih sredstava što olakšava i pojeftinjuje čišćenje fasada i do 60 posto.
Na inicijativu Sandre Švaljek u ožujku 2015. godine usvojen je Akcijski plan za sprečavanje vandalskog grafitiranja no Grad ga do danas nije počeo provoditi pa su pročelja i javne površine i dalje zašarane diljem grada što ostavlja ružan dojam ne samo Zagrepčanima nego i turistima kojih je svake godine sve više.

„Veliki problem je što Grad u Strategiji kulturnog razvoja uopće nije prepoznao ni uvrstio street art, odnosno uličnu umjetnost pa stoga nema ni politiku upravljanja umjetničkim grafitima. U Zagrebu postoji vrlo živa scena uličnih umjetnika koji rade prekrasna umjetnička djela, no Grad se njima ne bavi i nije im se posvetio“, rekla je Sandra Švaljek.

Za Odluku o načinima uvjetima i kriterijima sufinanciranja gradskih pročelja koja se upućuje na sjednicu Gradske skupštine Sandra Švaljek smatra da nije dobra.
„Odluka koja se upućuje na Gradsku skupštinu nije dobro dorađena. Prije dvije godine donesen je Plan revitalizacije i energetske obnove zgrada. I ova odluka je predizborni trik i bojim se da ćemo do svibnja u gradu imati samo puno skela i ništa drugo“, rekla je Sandra Švaljek.

Prema istraživanjima Instituta za turizam, TOMAS Zagreb (Stavovi i potrošnja turista i posjetitelja Zagreba) koje je provedeno 2012. godine na uzorku od 1832 ispitanika (turista) kao dva najveća nedostatka Grada Zagreba ističu se stare fasade i grafitima uništena pročelja zgrada. Grafiti uništavaju i nagrđuju imovinu, smanjuju njezinu vrijednost te nepovoljno utječu na atraktivnost Grada Zagreba kao turističke destinacije.

Prema usvojenom Akcijskom planu za sprečavanje vandalskog grafitiranja djelatnici Zagrebačkog holdinga koji rade na otvorenom trebali bi dojavljivati lokacije na kojima se pojavljuju vandalski grafiti.

Neke od mjera zaštite imovine predviđaju osvjetljivanje vanjskih dijelova zgrada te postavljanje nadzornih kamera, otvaranje telefonskih linija i e-mail adrese za prijavu grafita, informiranje upravitelja zgrada i vlasnika o odgovornosti za pročelja te korištenje zaštitnih premaza nakon obnove pročelja.

DBO
Foto: Sandra Švaljek/ Zagreb može sve