Guardian: Rusija širi svoju propagandu u Europi kroz državni fond za ljudska prava

Europski parlament
Pixabay

Zbog curenja internih dokumenata iz ruskog Državnog fonda za potporu i zaštitu prava sunarodnjaka koji žive u inozemstvu (Pravfond ili Fond za ljudska prava) doznalo se za širenje propagande Kremlja u europskim zemljama.

Objavio je to britanski The Guardian, ističući kako europske obavještajne službe i analitičari smatraju da je ovaj ruski državni fond, koji djeluje u 48 zemalja Europe i svijeta, bio na usluzi utjecaju Moskve.

Samo je danska javna televizija DR dobila više od 40 dokumenata Pravfonda od jednog europskog obavještajnog izvora i dostavila ih konzorciju europskih novinara.

Dokumenti koji su procurili pokazuju da Fond financira promociju web stranice namijenjene Europljanima. Konkretno, skupina je potrošila milijune eura na financiranje ruskih i legalnih kampanja.

Javni podaci također pokazuju da su lokalni partneri Pravfonda dobili milijunske državne potpore iz nekoliko europskih zemalja u kojima Fond ima lokalne podružnice.

Britanski tisak primjećuje da to otvara pitanja o korištenju javnih sredstava i zabrinutosti za nacionalnu sigurnost samo nekoliko dana prije izbora za Europski parlament.

Pravfond je osnovan 2012. predsjedničkim dekretom, a podržali su ga Ministarstvo vanjskih poslova Rusije i savezna agencija Rossotrudničestvo, koja upravlja stranom pomoći. Čelnik Pravfonda Alexander Udaltsov opisao ga je kao jedinstveni element ruske moći. Udaltsov je pod sankcijama Europske unije od 2023. zbog podržavanja i provedbe radnji i politika koje potkopavaju i ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

RSS