Evo koje su sve ceste zatvorene zbog poplava: Evakuira se i stanovništvo

evakuacija ceste poplave
MUP RH

Zbog jake kiše koja je zahvatila područje Općine Gračac te brzog podizanja razine vode i izlijevanja iz korita rijeke Otuče, jučer od 13 sati aktiviran je općinski Stožer civilne zaštite. Do poplave je došlo na području Žabarica i Novog naselja 2, gdje je na nekoliko lokacija voda ušla u prostorije obiteljskih kuća.

U aktivnostima ispumpavanja vode angažirani su vatrogasci JVP-a i DVD-a Gračac i komunalne službe. U aktivnostima pružanja pomoći i evakuacije stanovnika čije su kuće bile najugroženije sudjelovali su vatrogasci, pripadnici Hrvatskog Crvenog križa, HGSS-a te Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split i Rijeka s čamcima. Danas, 15. svibnja, rijeka Otuča vratila se u svoje korito i voda se polako počela povlačiti. Zatvorena je cesta DC1 Gračac-Palanka (obilazak je državnom cestom DC59 Knin-Oćestovo-Bribirske Mostine).

Obrovac – zbog povišenog vodostaja Zrmanje i izlijevanja vode sinoć u 21:45 sati aktiviran je gradski Stožer civilne zaštite. Tijekom noći, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i djelatnici Hrvatskih voda s ostalim operativnim snagama i mještanima punili su vreće s pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje. Na snazi su mjere izvanrednog stanja obrane od poplave.
Na cesti D 27, neposredno ispred Obrovca, došlo je do većeg odrona zemlje i kamenja, te je promet u prekidu.

Sisačko-moslavačka županija

Uslijed pojave bujičnih voda 14. svibnja, Županijski centar 112 Sisak zaprimio je nekoliko zahtjeva za tehničkom intervencijom vatrogasaca na ispumpavanju vode iz podruma i drugim tehničkim intervencijama na odvodnim kanalima i dvorištima u mjestima Ilova, Kutina, Borovac, Matijevići i Dvor. Hrvatske vode uvele su jutros izvanredne mjere obrane od poplava – Sektor D, branjeno područje 10, Banovina – vezano uz visinu Une na vodomjeru Hrvatska Kostajnica, u 8h visina +383 cm s tendencijom daljnjeg porasta.
U cilju optimizacije provođenja mjera obrane od poplava na sektoru D Hrvatske vode izdale su 15. svibnja u 9 sati naloge za otvaranje ustava Trebež i Prevlaka.

Ličko-senjska županija

Vezano na visinu vodostaja Krušnica, na kojem je jučer u 16:00 sati zabilježeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta, Hrvatske vode uspostavile su izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom području 25: Mali sliv Lika dionica broj: E.25.X.19 Krušnica. Zbog izlijevanja vodotoka na nerazvrstanu cestu u naselju Lotići, s tendencijom daljnjeg porasta, od 16:00 sati donesena je odluka o ograničenju cestovnog prometa.

Vezano na visinu vodostaja Jadova, na kojem je jučer u 18:30 sati zabilježeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta, Hrvatske vode uspostavile su izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom podrucju 25: Mali sliv Lika dionica broj: E.25.X.10 Jadova. Zbog izlijevanja vodotoka na prometnicu Mogorić-Lovinac (ŽC5165), s tendencijom daljnjeg porasta, od 19:00 sati donesena je odluka o ograničenju cestovnog prometa.

Vezano na visinu vodostaja Brničevo, na kojem je jučer u 19:00 sati zabilježeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta, Hrvatske vode uspostavile su izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom području 25: Mali sliv Lika dionica broj: E.25.X.20 Brničevo.

Zbog izlijevanja vodotoka na prometnicu DC50 Gospić-Gračac, s tendencijom daljnjeg porasta, od 19:00 sati donesena je odluka o ograničenju cestovnog prometa.

Šibensko-kninska županija

Skradin – 14. svibnja u 19:30 sati: zaprijetila je poplava dvije zadnje kuće u mjestu Bribir. Načelnik stožera civilne zaštite Općine Skradin izašao je na lokaciju i u dogovoru s načelnikom općine angažirao bager. Prokopan je kanal i voda se oko 01:40 sati povukla, a bager je ostavljen na lokaciji ako još bude potrebe za njim. Vatrogasci su imali nekoliko intervencija ispumpavanja vode na području općina Skradin i Biskupija, grada Vodica i grada Knina.

Požeško-slavonska županija

Zbog velike količine oborina, 14. svibnja vatrogasci su na području Požeštine imali nekoliko tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz podruma i dvorišta obiteljskih kuća u Pakracu, Prekopakri, Badljevini, Velikoj i u mjestu Oljasi.
Požega – 15. svibnja u 00:10 sati: zbog izlijevanja rijeke Orljave kod mjesta Orljavac zatvorena je cesta D38 Požega-Pakrac. Obilazni pravac je Požega – Brestovac – Bačin Dol – Nova Gradiška – Okučani – Pakrac i obrnuto.
Osječko-baranjska županija

Đurđenovac – 15. svibnja u 00:24 sati: zaprimljena dojava o prodoru vode u dvorište kuće u Našičkom Novom Selu. Voda se iz obližnjeg kanala počela prelijevati preko kolnika ceste ŽC 4076 Đurđenovac-Vučjak Feričanački. Na mjesto događaja VGI Karašica-Vučica dopremila je veliku pumpu, kojom je pumpala vodu iz kanala da se zaustavi izlijevanje na cestu (ŽC 4076). Na intervenciju su izašli i vatrogasci koji su ispumpavali vodu iz kanala do dolaska djelatnika VGI Karašice-Vučice, koji su ostali na mjestu događaja s većom pumpom i bagerom. Voda se povukla s kolnika ceste i iz dvorišta obiteljske kuće.

Krapinsko-zagorska županija

Zbog jake kiše koja je 14. svibnja zahvatila područje Krapinsko-zagorske županije Županijski centar 112 Krapina zaprimio je informaciju o aktiviranju nekoliko klizišta. Kod Marije Bistrice došlo je do klizišta na petom kilometru ŽC 2221 u naselju Globočec i kod Stubičkih Toplica na ŽC 2219, kod mjesta Pile, cesta Pile – Sljeme (vrh Medvednice). Ceste su bile zatvorene za promet do iza 15:00 sati kad je promet otvoren jednim trakom i započela je sanacija klizišta. Do pojave klizišta došlo je i kod Krapinskih Toplica na lokalnoj cesti Hršak Breg – Vuglec Breg. O događajima su obaviješteni Županijska uprave za ceste i policija.