U Hrvatskoj niče podatkovni Fort Knox

Svijetsigurnosti.com

U Varaždinu je održan službeni posjet delegacije Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS) na čelu sa Alenom Ostojićem, predsjednikom HUMS-a, ICT tvrtki CRATIS iz Varaždina, koja je pri kraju realizacije trans-formativne greenfield investicije bez presedana u RH, a koja će u velikoj mjeri doprinijeti višoj sigurnosti poslovanja svojih klijenata. HUMS je ugošćen od strane Matije Grabara, osnivača i direktora CRATIS-a, te spiritus movensa spomenutog projekta koji nosi ime DC North.  

Prema riječima Matije Grabara, radi se o najmodernijem, danas najvećem, prvom i jedinom Podatkovnom centru (Data Centru) koji će na području RH biti certificiran kao Uptime Tier 3 facility podatkovni centar – dakle, ono što je u na papiru, testirano je, izgrađeno i potvrđeno u praksi.

DC North je ostvaren obzirom na iznimne potrebe smještaja računalnih kapaciteta koje prati digitalizacija kao temelj modernog poslovanja, vizije iznimno uspješne tvrtke Muraplast kao partnera koji kroz projekt diversificira svoje poslovanje te tvrtke CRATIS koja posljednjom slagalicom zaokružuje svoje turn-key ICT poslovanje i postaje globalan igrač svom području stručnosti i poslovanja.  

U podatkovni centar koji je spreman za rad od 30. rujna 2023., uloženo je približno 17 milijuna eura i tržištu će pružiti 1000m2 IT prostora za premium kolokaciju uz 2MW raspoložive energije. U kratkoročnom poslovnom planu tvrtke, točnije do kraja sljedeće godine, ti će se kapaciteti udvostručiti.  

Darko Pintarić, upravitelj projekta DC North, objasnio nam je kako je podatkovni centar nastao u suradnji s renomiranom tvrtkom VERTIV, zbog čega su izrazito ponosni na pristup, inovacije te razinu sigurnosti i komfora koju će korisnicima pružati. U projektiranju i realizaciji DC North posebna se pozornost davala najvišim standardima kvalitete i sigurnosti, zbog čega će ga pokretat rješenja iz tvrtki poput Scheider Electrica, Siemensa, Perkinsa i drugih.

“Naravno, sigurnosna struktura i održivost projekta predstavljaju važan čimbenik u samoj ponudi zbog čega je DC North opremljen sa preko 120 kamera, sustavom za detekciju dronova, a naš SOC će kroz kompleksne alate za industrijsku sigurnost pratiti rad PLCa i ostalih uređaja”, objašnjava.

Glede mrežne povezanosti kao ključnog faktora prilikom odluka kod kolokacije, Ivana Đurđek, Chief Buisness Officer CRATIS-a, uputila nas je kako su strateški smješteni na tromeđi kroz koju prolazi većina magistralnih optičkih vodova iz Austrije, Slovenije, Mađarske prema Zagrebu. Varaždin postaje CIX Sjever. Latencija će biti manja. Svi operateri će biti dostupni. Cijene Internet i connectivity usluga će biti minimalno jednake onima u Zagrebu. 24×7 pristup, always-on H&E, on-site office rent, on-site storage, dark room, single case credentialing, samo su neke od specifičnih komponenti DC North kako bi se osigurao najviši sigurnosni standard za najzahtjevnije korisnike, u što se mogla uvjeriti i delegacija HUMS-a.  

Kada sve uzmemo u obzir, DC North idealan je za konsolidaciju kritične infrastrukture primarnih sajtova korisnika svih veličina. Nadalje, kao jedini nezavisni podatkovni centar izvan Zagreba, sa iznimnom i redundantnom infrastrukturom prema Zagrebu, idealan je kao mjesto oporavka od katastrofe (Disaster Recovery) za sve podatkovne centre RH.  

Hrvatska kritična infrastruktura će realizacijom ovog projekta postati sigurnija, a Hrvatska još primamljivije mjesto za sve oblike tržišnih investicija.  


DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com