Ubrzana digitalizacija donosi sve veće kibernetičke opasnosti

Njemački šef za kibernetičku sigurnosti ističe da su bolnice nova meta cyber napada
Pexels

Zbog pandemije korona virusa dodatno se ubrzao proces digitalizacije, mnogi rade od doma, a i školovanje se preselilo online, kupovina i mnoge druge aktivnosti. Sve to sa sobom nosi veće rizike od kibernetičkih napada, a kako se od njih obraniti bila je glavna tema 5. konferencije o sigurnosti informacijskih sustava SecureTech koju je jučer online organizirao hrvatski ogranak (ISC)2 u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva.

Tomislav Radoš, potpredsjednik za industriju i održivi razvoj HGK, istaknuo je kako je ključno podizati svijest o kibernetičkim prijetnjama. „I prije ove pandemije se na Internet gledalo kao na temeljno ljudsko pravo, a sada je on postao apsolutno neophodan za život, rad i školovanje. Međutim, paralelno s tim rastu i kibernetički napadi. To od nas traži da budemo spremniji na obranu i poduzmemo sve mjere za zaštitu podataka. Stoga danas želimo prezentirati nove alate za to i podijeliti znanje i iskustvo kako bi bilo što spremniji na nove izazove“, poručio je Radoš, osvrnuvši se i na činjenicu da je konačno osnovano tijelo za reviziju pametne specijalizacije čiji je član te da će se ta tema uskoro aktualizirati i kroz rad komorskih Udruženja.

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor svoje je izlaganje počeo prepričavanjem konkretnog i svježeg primjera kibernetičkog napada iz prakse. „Izraelska osiguravateljska tvrtka je hakirana od strane grupe Blackshadow. Ukrali su im podatke od kreditnim karticama i osjetljive privatne podatke građana te prijetili objavljivanjem ako im se ne isplati milijun dolara u bitcoinima. Dakle, i u zemlji poput Izraela, u kojoj se stvarno vodi računa o kibernetičkoj sigurnosti su moguće takve stvari. To pokazuje da se ne smijemo uljuljkati u lažnu sigurnost, već moramo uvijek biti na oprezu i razvijati svoje obrambene sustave“, pojasnio je Mor, uz napomenu kako je odgovorno ponašanje na internetu najbolja prevencija, ali da je važna i dobra infrastruktura.

PR/Foto: Pexels