Ubrzana digitalizacija donosi sve veće kibernetičke opasnosti

SOA objavila javno izvješće za 2020. godinu
Pexels

Zbog pandemije korona virusa dodatno se ubrzao proces digitalizacije, mnogi rade od doma, a i školovanje se preselilo online, kupovina i mnoge druge aktivnosti. Sve to sa sobom nosi veće rizike od kibernetičkih napada, a kako se od njih obraniti bila je glavna tema 5. konferencije o sigurnosti informacijskih sustava SecureTech koju je jučer online organizirao hrvatski ogranak (ISC)2 u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva.

Tomislav Radoš, potpredsjednik za industriju i održivi razvoj HGK, istaknuo je kako je ključno podizati svijest o kibernetičkim prijetnjama. „I prije ove pandemije se na Internet gledalo kao na temeljno ljudsko pravo, a sada je on postao apsolutno neophodan za život, rad i školovanje. Međutim, paralelno s tim rastu i kibernetički napadi. To od nas traži da budemo spremniji na obranu i poduzmemo sve mjere za zaštitu podataka. Stoga danas želimo prezentirati nove alate za to i podijeliti znanje i iskustvo kako bi bilo što spremniji na nove izazove“, poručio je Radoš, osvrnuvši se i na činjenicu da je konačno osnovano tijelo za reviziju pametne specijalizacije čiji je član te da će se ta tema uskoro aktualizirati i kroz rad komorskih Udruženja.

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor svoje je izlaganje počeo prepričavanjem konkretnog i svježeg primjera kibernetičkog napada iz prakse. „Izraelska osiguravateljska tvrtka je hakirana od strane grupe Blackshadow. Ukrali su im podatke od kreditnim karticama i osjetljive privatne podatke građana te prijetili objavljivanjem ako im se ne isplati milijun dolara u bitcoinima. Dakle, i u zemlji poput Izraela, u kojoj se stvarno vodi računa o kibernetičkoj sigurnosti su moguće takve stvari. To pokazuje da se ne smijemo uljuljkati u lažnu sigurnost, već moramo uvijek biti na oprezu i razvijati svoje obrambene sustave“, pojasnio je Mor, uz napomenu kako je odgovorno ponašanje na internetu najbolja prevencija, ali da je važna i dobra infrastruktura.

PR/Foto: Pexels