Evo čime će se baviti Obavještajni koledž u Europi čije je osnivanje počelo u Zagrebu

soa.hr

Na sastanku u Zagrebu održanom 26. veljače, 23 europske države potpisale su Pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe).

Svečanost potpisivanja organizirala je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u suradnji s privremenim tajništvom Koledža u Parizu. U sklopu svečanosti potpisivanja Pisma namjere, organizirana je panel rasprava o europskoj sigurnosno-obavještajnoj suradnji na kojoj su sudjelovali predstavnici europskih obavještajnih zajednica.

Uvodna izlaganja na panel raspravi dali su ravnatelj SOA-e Daniel Markić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Obavještajni koledž u Europi je međudržavni projekt koji okuplja nacionalne sigurnosno-obavještajne zajednice europskih država kako bi se promicao strateški dijalog između:

  • Europskih sigurnosno-obavještajnih zajednica, omogućavajući da se djelatnici/ce različitih službi susreću, dijele i uspoređuju iskustva i znanja na ne-operativnoj razini;
  • Sigurnosno-obavještajnih zajednica i akademske zajednice, kroz publikacije i uspostavu akademskih programa namijenjenih razvoju sigurnosno-obavještajnih profesionalaca;
  • Sigurnosno-obavještajnih zajednica i nacionalnih i europskih donositelja odluka, kao i građana, kako bi se podigla svijest o  sigurnosno-obavještajnim pitanjima i izazovima.

Uz Hrvatsku, Koledžu su pristupile još 22 države: Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Mađarska, Portugal, Austrija, Belgija, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Malta, Norveška, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, priopćeno je iz SOA-e.

RSS