GLOBALNA SIGURNOST PROMETA: Do 2030. svi automobili morat će imati nužnu sigurnosnu opremu

prtsc Youtube

Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek i Glavni tajnik Hrvatskog autokluba  Željko Mijatović prisustvovali su 3. Globalnoj ministarskoj konferenciji o sigurnosti cestovnog prometa, javlja HAK.

Konferencija je održana 19. i 20. veljače 2020. u švedskom Stockholmu a domaćin je bila Svjetska zdravstvena organizacija.

Na konferenciji je sudjelovalo 1.700 delegata, predstavnika vlada i drugih državnih institucija, poslovnog sektora, znanstvenika i neprofitnih organizacija iz cijelog svijeta.

Organizatori konferencije nadaju se smanjenju smrtnog stradavanja u cestovnom prometu za 50 posto do 2030., procjenjujući kako je za to potrebna snažna politička podrška na svim razinama, kao i regionalne i nacionalne strategije i akcijski planovi za cestovnu sigurnost.

Tijekom konferencije, sudionici su izmjenjivali ideje i iskustva o najboljim praksama, poput švedske “vizije nula poginulih” iz 1997. te diskutirali o učincima “Desetljeća akcije za cestovnu sigurnost 2011.-2020.” Ujedinjenih naroda i budućim izazovima za povećanje cestovne sigurnosti.

Doprinos znanjem, kompetencijama i inovativnim idejama omogućit će unaprjeđenje stanja cestovne sigurnosti, a konferencija je omogućila stavljanje cestovne sigurnosti u globalnu perspektivu.

Po uzoru na Moskovsku deklaraciju iz 2009. i deklaraciju iz Brazilije iz 2015., rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije te temeljem preporuka akademske ekspertne skupine Stockholmske konferencije, organizatori konferencije pripremili su Stockholmsku deklaraciju.

Globalni karakter izazova cestovne sigurnosti iziskuje međunarodnu suradnju i partnerstva između različitih društvenih sektora odnosno široku uključenost društvenih dionika. Stoga je kao zaključak konferencije donesena Stockholmska deklaracija, koju bi trebala usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih naroda, a u kojoj se nameću ciljevi za smanjenje broja stradalih u prometu. Ističe se potreba da svi automobili u prodaji u svijetu od 2030. imaju nužnu sigurnosnu opremu.

Među brojnim događanjima provedenim prije i paralelno s tijekom konferencije, Svjetska automobilistička organizacija FIA organizirala je skup za okupljene predstavnike nacionalnih autoklubova, na kojem su govorili Predsjednik FIA-e Jean Todt, Predsjednik FIA Zaklade Lord George Robertson i drugi, javljaju iz HAK-a.

RSS