HRVATSKI DAN NEPUŠENJA: Zašto na dječjim igralištima imamo košarice s pepeljarom?

Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme (26.02.2020.), zbog toga što je specifično razdoblje u godini kada većina ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživa tijekom godine. Dan bez duhanskog dima je dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja.

Na javnim površinama Grada Zagreba nalazi se gotovo 600 dječjih igrališta na kojima se dnevno igra više od 80.000 djece starosti do 10 godina života. Stručnjaci kažu da su upravo  djeca najviše izložena riziku da postanu pušači ako odrastaju u zajednicama u kojima je pušenje obrazac ponašanja.

Unatoč tome, na dječjim igralištima postavljamo košarice za otpad sa pepeljarama. Zašto? Vjerojatno zbog 200.000 redovnih pušača koji dnevno popuše najmanje 4.000.000 cigareta. Mnogi od njih kao roditelji svoju cigaretu puše i na dječjim igralištima. To je neodgovorno ponašanje odraslih na dječjim igralištima jer dječja igrališta pripadaju djeci i trebala bi biti mjesta na kojima djeca uživaju u zdravoj fizičkoj aktivnosti i čistom zraku.

Vrijeme je da idući Hrvatski dan bez pušenja obilježimo na zagrebačkim dječjim igralištima kao oazama oslobođenim od pušenja, duhanskog dima i opušaka.

 

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com