EUROPSKI POVJERENIK ZA SIGURNOST: Evo kako EU može zaštiti svoju digitalnu infrastrukturu

prtsc Youtube

Britanska vlada upozorila je telekomunikacijska poduzeća da pažljivo biraju svoje dobavljače, dok Sjedinjene Američke Države razmatraju ograničavanje nekih vrsta izravnih stranih ulaganja u ključne tehnologije kao što su poluvodiči i robotika, piše u analizi europski povjerenik za sigurnost Julian King.

Nekih smo izazova već svjesni, npr. zloupotrebe društvenih mreža za širenje dezinformacija, ponekad i upotrebom najmodernijih sredstava kao što su potpuno lažirani snimci i umjetna inteligencija.  Međutim, ključno je razgovarati i o samoj infrastrukturi. Uvođenje pete generacije tehnologije za mobilnu komunikaciju, 5G, poseban je izazov jer će se na njoj temeljiti globalna povezivost. To otvara strateška i sigurnosna pitanja u područjima kao što su sigurnost lanaca opskrbe i podrijetlo infrastrukture.

Kako zajamčiti da su komponente namijenjene budućim generacijama europske tehnologije, ne samo 5G, sigurne? Sigurnost digitalnog lanca opskrbe već je sada poprilično upitna; u vezi s tim uputio bih vas, na primjer, na vijesti o poduzećima koja su našla tajnovite čipove na matičnim pločama svojih poslužitelja, naizgled ugrađene još u proizvodnji.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS