Što Hrvatska može učiniti da joj na cestama ne gine toliko motorista i biciklista?

Youtube.com

U Hrvatskoj je lani poginulo 59 motociklista i 22 biciklista, a s obzirom da oni predstavljaju visoko rizičnu skupinu sudionika u prometu treba razvijati infrastrukturu i educiranjem podizati njihovu sigurnost, priopćio je u četvrtak udruga Sigurnost u prometu, koja je organizirala okrugli stol ”Sigurnost na 2 kotača”.

U Hrvatskoj je lani u prometnim nesrećama poginulo 59 motociklista, što je porast za 34 posto u odnosu na 2017., kada su smrtno stradala 42 motociklista.

Zabrinjava što je u zadnjih pet godina poginulo ukupno 236 motociklista, odnosno 14,6 posto ukupnog broja poginulih na hrvatskim cestama. S obzirom da motocikli čine samo 3,82 posto u strukturi voznog parka, uz prosječno godišnje prijeđenih oko 3000 kilometara navedene brojke su zastrašujuće, rečeno je na okruglom stolu na Fakultetu prometnih znanosti.

Lani su u prometnim nesrećama smrtno stradala 22 biciklista, a u razdoblju od 2014. do 2018. godine njih 125.

U velikom su porastu prometne nesreće biciklista na biciklističkim stazama u odnosu na 2017. godinu, kada je bilo 25 takvih nesreća. Prošle su godine evidentirane 44 prometne nesreće na biciklističkim stazama, što predstavlja povećanje od 76 posto.

Što o tom problemu kažu stručnjaci i nude li rješenje pročitajte OVDJE.

RSS