Divjak nudi psihološku podršku za OŠ Matija Gubec

Blaženka Divjak
Blaženka Divjak

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je incident u osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu kada je vjeroučitelj pred maloljetnom djecom govorio “da bi trebalo objesiti bivše predsjednike države Ivu Josipovića i Stjepana Mesića te bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić”

“Situacija u OŠ Matija Gubec je ozbiljna i zato smo hitno kontaktirali ravnateljicu, trenutno dogovaramo sastanak i stavit ćemo na raspolaganje školi krizni tim za psihološku podršku Ministarstva. Isto tako, apeliram na medije da budu maksimalno oprezni pri izvještavanju s obzirom da se radi o maloljetnim učenicima”, napisala je ministrica Divjak na svom Facebook profilu.

Krešimir Bagarić pritvoren je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a za sada je predloženo saslušanje samo jedne svjedokinje.

Djeca pred kojom je trenutačno pritvoreni Krešimir Bagarić (38) na satu vjeronauka, sumnja se, govorio da bi trebalo objesiti bivše predsjednike države Ivu Josipovića i Stjepana Mesića te bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, nisu saslušana niti je predloženo da tijekom istrage protiv Bagarića budu saslušana kao svjedoci.

Naime, kako neslužbeno doznaje Večernji list, roditelji djece koja su pohađala vjeronauk u OŠ Matija Gubec, pred kojom je Bagarić 29. studenoga izgovorio neprimjerene rečenice, nisu dali pristanak za saslušanje djece.

Istina, postoji snimka onoga što je Bagarić izgovorio. Snimilo ga je jedno dijete mobitelom i snimka je za sada dio istražnog spisa protiv Bagarića. No, nema sumnje da će Bagarićeva obrana problematizirati zakonitost te snimke, jer učenik koji je snimio što je Bagarić izgovorio u učionici, to je vjerojatno napravio bez Bagarićeva pristanka.

Međutim, od roditelja čija su djeca bila na satu za vrijeme kojeg je Bagarić pozivao na ubojstva i širio mržnju Index danas doznaje da je samo dio roditelja upitan želi li dozvoliti da njihova djeca svjedoče.

”Nas nitko nije pitao hoće li naše dijete svjedočiti, a hoće ako nas pozovu”, poručili su roditelji djeteta koje je snimilo vjeroučitelja. Iz razgovora s drugim roditeljima i djecom portal doznaje da su roditelji četvero djece odbili dati dozvolu za svjedočenje, a da su jednoj djevojčici dozvolili. Ostale nitko ništa nije ni pitao, tvrde.

Podsjetimo, ravnateljica škole Ljiljana Klinger pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza vjeroučitelju, a on je otvorio bolovanje. Liječnička potvrda ipak ga nije spasila pritvora u koji je smješten 29. studenog zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Izjave vjeroučitelja Bagarića prethodno je osudila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a od njega se ogradila i Zagrebačka nadbiskupija.

Izvor: N1 Info