Cvrtila o nacionalnoj sigurnosti, terorizmu i migracijama

Željko Cvrtila održat će predavanje "Terorizam, nacionalna sigurnost, migracije"
screenshot N1

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila održat će predavanje “Terorizam, nacionalna sigurnost, migracije” u premanturskoj “školi” na Placi, u četvrtak s početkom u 19 sati.

“Nacionalna sigurnost je složeni mehanizam koji ovisi i o drugim vrstama sigurnosti, prije svega međunarodnoj, ali i stanju sigurnosti u pojedinoj državi.

Terorizam ima svoju daleku prošlost, no vidimo da ga i sadašnjost nije lišena. Različiti faktori izazivaju terorizam, a najčešće mu pribjegavaju pojedinci i skupine koje se nisu u stanju ravnopravno suprotstaviti nekoj većoj organizaciji koju onda tajno i podmuklo napadaju.

Migracije su također poznate kroz cijelu povijest, no u novije vrijeme su one prema EU masovne i izazivaju niz dvojbi i rasprava, od toga da se radi o humanitarnim pokretima do ugrožavanja nacionalne sigurnosti pojedinih država. Kroz ovo predavanje i interakciju s publikom, nastojat ćemo razriješiti sva ova pitanja i dvojbe”, najavljuju organizatori o predavanju.

Mr. krim. Željko Cvrtila, radio je u Ministarstvu unutarnjih poslova od 1987. do 2009. godine. Završio je Srednju i Visoku policijsku školu, a 2008. godine na poslijediplomskom studiju iste škole stječe stručno zvanje magistra kriminalistike. Umirovljen je u najvećem policijskom zvanju – Glavni policijski savjetnik. Od 2009. godine konzultant je za sigurnost i upravljanje.

Tijekom radnog vijeka prolazi policijske poslove od izvršitelja: policajca specijalca, pozornika, vođe ophodnje, detektiva, inspektora, preko srednjeg rukovoditelja: vođe sektora, vođe grupe, šefa smjene, pomoćnika i načelnika Policijske postaje, do rukovoditelja najvišeg ranga: načelnika odjela unutarnje kontrole i zaštite svjedoka, te Uprave kriminalističke policije (pomoćnik glavnog ravnatelja policije).
Sudjelovao je u nizu domaćih i međunarodnih stručnih skupova, seminara i tečajeva među ostalim kao voditelj ili organizator.

Bio je predavač na više internih, nacionalnih, regionalnih i međunarodnih edukacija i seminara, te sukreator nekoliko edukacijskih i obrazovnih programa. Također, sudjelovao je u izradi i pripremi mnogih zakonskih i podzakonskih akata, međunarodnih ugovora, te nacionalnih akcijskih planova i strategija.

Autor je knjige “Kako kontrolirati organizirani kriminalitet u Hrvatskoj”. Izabran je u naslovno nastavno zvanje predavača u znanstvenom području društvene znanosti, znanstveno polje – sigurnosne i obrambene znanosti, te je bio predavač na Sveučilištu Libertas. Za svoj rad primio je niz priznanja i odlikovanja.

Organizatori predavanja su Udruga u kulturi “Fenoliga” i Javna ustanova Kamenjak, a ulaz na predavanje je slobodan.

RSS