BOŽINOVIĆ RJEŠIO GORUĆI PROBLEM: Hrvatska policija konačno će imati potpunu balističku zaštitu

MUP RH

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske Vlada donijela je odluku o davanju suglasnosti MUP-u za sklapanje Ugovora za nabavu izrade, najma i održavanja balističkih zaštitnih prsluka.

„Ovim ugovorom rješavamo jedan od gorućih problema Ministarstva unutarnjih poslova, a to ću potkrijepiti podacima vezanima za uporabu sredstava prisile i napada na policijske službenike. U posljednjih 10 godina sredstva prisile uporabljena su u 38.411 slučajeva pri čemu su dva policijska službenika smrtno stradala, 3 130 policijskih službenika zadobilo je tjelesne ozljede, od čega 57 teških tjelesnih ozljeda. U istom razdoblju dogodila su se 1773 napada na policijske službenike pri čemu su tri policijska službenika smrtno stradala, 1250 je zadobilo tjelesne ozljede, njih 36 teške tjelesne ozljede“ istaknuo je Božinović tom prilikom.

Dodao je kako su analizom dosadašnjih postupaka nabave zaključili kako je postojećim ritmom nabave, svakih par godina po nekoliko stotina komada, zapravo nemoguće opremiti policiju s neophodnim količinama balističke zaštite. „I to se zna  već godinama. Zato smo prvi put u Ministarstvu unutarnjih poslova pokrenuli i primijenili drugačiji model nabave koji podrazumijeva izradu isključivo nove robe, najma i održavanja balističkih prsluka za razdoblje od deset godina. Prednost ovog modela je što će policija odjednom dobiti sve potrebne količine, dakle tri tisuće prsluka za sve rodove policije koji će se pravilno održavati u razdoblju od deset godina.“ rekao je Božinović.

Zbog specifičnosti materijala oprema će biti i ekološki zbrinuta.

„Mislim da smo ovakvim pristupom uspjeli ispuniti jedan od stalno isticanih, a nikad ispunjenih prioriteta razvoja hrvatske policije koji ima izravan utjecaj na ukupnu sigurnost Republike Hrvatske„ zaključio je Božinović.

RSS