DOMOVINSKA SIGURNOST: MUP osniva novi tim za borbu protiv terorizma i kibernetičkog kriminala

MUP RH

Nakon što je šesnaest godina bio zapovjednik Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova, 48-godišnji Zdravko Janić više neće obnašati tu dužnost. Novi šef specijalaca bit će Vjekoslav Hegedušić, od 1993. pripadnik Specijalne jedinice policije i odlikovani dragovoljac iz Domovinskog rata.

S mjesta šefa elitne postrojbe policije Janić prelazi na mjesto posebnog savjetnika ministra Davora Božinovića za borbu protiv terorizma. Ovo se radno mjesto u MUP-u otvara prvi put. Stoga će Janić u skoro vrijeme – a pretpostavka je da će to biti do konca godine – oformiti jedan sasvim novi tim kojemu će zadaća biti poboljšanje učinkovitosti sustava sigurnosti u cjelini te stjecanja uvjeta za suočavanje sa suvremenim izazovima poput terorizma, migracija, visokotehnološkog kriminaliteta, piše Večernji list.

“Ministarstvo unutarnjih poslova svoju važnu ulogu vidi i u Strategiji nacionalne sigurnosti koja je donesena nakon 15 godina, kao i u novom Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti. Sva uključena tijela važna za sustav domovinske sigurnosti moraju biti u stanju organizirano i koordinirano prepoznavati, procjenjivati i uklanjati rizike od značaja za nacionalnu sigurnost RH. Cilj je da MUP postane proaktivniji te da razvija i unapređuje znanja koje će u konačnici pridonijeti većoj sigurnosti građana Republike Hrvatske i Europe”, obrazlažu u MUP-u osnivanje novog tima.

RSS