Božinović: Dirnuli smo nositelje organiziranog kriminaliteta koje nitko nije dirao desetljećima

Alen Ostojić, Davor Božinović, Damir Trut

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je intervju Jutarnjem listu u kojem govori o odnosima u HDZ-u, smjenama ministara, situacija na hrvatskim granicama i drugim aktualnim temama. Izdvojili smo zanimljive odgovore vezane uz školovanje policajaca, borbu protiv organiziranog kriminala i prigovore vezane za kršenje ljudskih prava prema imigrantima

Nedavno je školovanje završilo 750 policajaca, znatno ste povećali upisne kvote za zanimanje policajac? Koliko još policajaca nedostaje te jeste li suočeni s odljevom policijskog kadra?

Tijekom 2018./2019.godine Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac odnosno policajka pohađala su 750 polaznika. I ove godine planiramo upisati 750 polaznika. Moja je želja da se sustav osvježi mladim ljudima, jer svaki sustav treba novu snagu, novi elan. S druge strane nisam, kao moji prethodnici, odgađao pomoći onima koji su svoje najbolje godine dali ovom sustavu, koji imaju pravo na zasluženu mirovinu i za njih 824 sam omogućio da odu u mirovinu s pristojnom otpremninom.

Nove odredbe Zakona o policiji omogućile su da se natječu i kandidati s trogodišnjom srednjom školom. To ne znači da se snižavaju kriteriji, jer su ostali isti. Sad je tri puta više prijavljenih kandidata od upisne kvote, a kroz selekcijski postupak izabrat će se kandidati s najboljim rezultatima.

Nedavno je hrvatska policija uhitila skupinu koja je pripremala premlaćivanja, osumnjičeni su za paljenje vozila, krijumčarenje tona droge. Svi ministri prije vas govorili su da će slomiti kičmu organiziranom kriminalu. Kakav je učinak policije na tom području. Hoće li u vašem mandatu pasti netko iz vrha organiziranog kriminala?

PNUSKOK i krim policija dirnuli su nositelje organiziranog kriminaliteta koje nitko nije dirao desetljećima. Osim toga, hrvatsku krim policiju se među europskim, ali i svjetskim policijama, sve više prepoznaje kao snažnog i pouzdanog partnera.

Akcija Familia je primjerice pokrenuta upravo na inicijativu i temeljem operativnih podataka našeg PNUSKOK-a. Najviše prigovora na kršenje ljudskih prava dolazi zbog postupka prema imigrantima. Javno su objavljena pisma policajca pučkoj pravobraniteljici u kojem otvoreno govori o svjesnom kršenju ljudskih prava imigranata? Što kažete na navode iz tog pisma? Krši li hrvatska policija ljudska prava imigranata?

Ne, hrvatska policija ne krši ljudska prava, nego štiti i nadzire hrvatsku i europsku granicu te sprječava nezakonite migracije i profitabilan, okrutan kriminal koji je uz to povezan – krijumčarenje ljudi.

Policija je samo ove godine uhitila oko 500 osoba koje su ilegalno prevozile migrante. Samo taj broj govori o razmjeru kriminala koji smo zakonski dužni spriječiti i to ćemo činiti i ubuduće. Ne možete s jedne strane uvoditi najnovije informacijske sustave i kontrole u jeku sezone i dugotrajne formalne procedure na graničnim prijelazima, a s druge strane poticati i inzistirati na “pravu” onih koji to sve žele izbjeći i preko nepristupačnih terena ilegalno, bez osobnih isprava, pod okriljem noći i skrivajući se od granične policije ući u Hrvatsku.

Kažu neki, pa oni samo žele proći dalje na Zapad. Postavlja se pitanje: do kuda? Do slovenske ili mađarske žice ili Austrije ili Italije koje ne žele primati još migranata? Italija je prvi put u povijesti Apenina zatvorila svoje morske luke za prihvat migranata i potakla je Sloveniju da na granici kod Kopra počne raspoređivati vojsku. Sve nam to govori da bi ti ljudi, da ih počnemo puštati, na dulje “zapeli” u Hrvatskoj, a ja sam siguran da to hrvatski građani ne žele.

Izvor:HINA/Tportal Foto: HUMS