Završeni “Hrvatski dani sigurnosti” 2020.

Završeni “Hrvatski dani sigurnosti” 2020g
Alen Ostojić, dr.sc. Damir Trut i Frane Barbarić na Hrvatskim danima sigurnosti 2020.

Završeni su  “Hrvatski dani sigurnosti” 2020. održan 1. i 2. listopada u Opatiji. Njihov  naziv “Novi izazovi, novi odgovori: COVID-19 vs. korporativne i privatne sigurnosti” jasno govori što je bila glavna tema svih izlaganja i panela.

– Nakon dvodnevnih izlaganja naših uglednih eksperata sigurnosti još jednom se potvrdilo da je korporativna sigurnost u pandemiji COVID-a odigrala izuzetno značajnu ulogu u očuvanju zdravlja zaposlenika. Menadžeri sigurnosti morali su odgovoriti na štetne utjecaje COVID-19 na radnike, njihove obitelji, radnu okolinu i ostale poslovne aktivnosti, a protekli su mjeseci potvrdili da slijedimo europske i svjetske trendove u borbi protiv COVID-a u korporacijama – izjavio je na kraju konferencije Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti koja je organizator skupa.

Fokus rasprava bio je na cyber sigurnosti jer je zabilježeno da je u vrijeme pandemije znatno porastao broj cyber napada i phishinga kojemu su bili izloženi brojni zaposlenici te je tako pandemija na vrh liste sigurnosnih prijetnji dovela cyber incidente.

– COVID-19 je najuspješniji digitalni transformator, poručio je Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS-IT na prvom panelu “Gospodarstvo, sigurnost i COVID-19”. Njegovu je tezu potvrdio i dr.sc. Robert Kopal, dekan Visokog učilišta EFFECTUS Zagreb, koji je u svom izlaganju “Izazovi predviđanja” naglasio da je COVID-19 na vrh liste rizika za sigurnost korporacija doveo cyber incidente, koji su još prije samo dvije godine bili na tek šestom mjestu opasnosti.

Lana Djurkin-König, voditeljica regionalne korporativne sigurnosti za Ernst & Young GSA regije, u svom je ključnom izlaganju “Uloga korporativne sigurnosti u post COVID-19 svijetu” upozorila kako je najveći sigurnosni rizik za kompanije rad na daljinu jer se time gubi socijalna kohezija, a pažnja korporativne sigurnosti u uvjetima pandemije manje je fokusirana na zaštitu lokacije, a više na zaštitu zaposlenika i informacija pohranjenih u njihovim računalima.

Dr.sc. Dražen Lučić iz  Hrvatske gospodarske komore predstavio je projekt “Hrvatska kuća sigurnosti” istaknuvši kako digitalna preobrazba ne znači samo uvođenje digitalnih tehnologija u sve segmente života nego je to i kulturna i društvena promjena jer mijenja svijest ljudi. Naglasio je kako je pandemija ujedno i prilika za brendiranje Hrvatske kao sigurne zemlje te da sigurnost nije bitna samo za turizam nego i za mnoge druge grane gospodarstva.

Poruka konferencije jest da je neizvjesno što će se događati zbog digitalizacije i seljenja života u virtualni prostor, no jasno je da korporacije trebaju više pažnje posvetiti sigurnosti zaposlenika koji više ne rade u zaštićenim uredima te da su se prijetnje preselile iz fizičkog u virtualni prostor.

Sudionici konferencije su na svojoj tradicionalnoj humanitarnoj tomboli prikupili cjelokupan iznos potreban za kupnju automatskog defibrilatora koji će, u suradnji s Hrvatskom kućom srca, biti postavljen u jednoj od hrvatskih osnovnih škola. Konferencija je završena prezentacijom knjige “Korporativna sigurnost u okruženju pandemije COVID-19”, čiji su autori Lana Djurkin-König, Alen Ostojić, Alen Delić i Branko Mihaljević, a već je uvrštena kao udžbenik na neka sveučilišta.

Hrvatska elektroprivreda d.d. bila je platinasti sponzor Hrvatskih dana sigigurnosti 2020.

Detaljnije o panelima, izlaganjima i izlagačima možete pronaći na stranici https://danisigurnosti.hr/ .

PO/ Foto: Svijetsigurnosti.com