Božinović: Ulazak u Schengen jedan je od najvećih uspjeha, ali čuvanje vanjske granice EU ostaje izazov

Božinović i schengen 2023

Hrvatska ulazi u Schengenski prostor. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je čuvanje vanjske granice bio, jest i bit će izazov.

”Činjenica da smo mi na vanjskoj granici Schengena i vanjskoj granici Europske unije koja je najatraktivnije mjesto za život, ne samo nas koji smo dio tog prostora već i velikog broja ljudi iz drugih krajeva svijeta, to je proces na koji računamo, za koji se pripremamo i koji neće prestati”, rekao je Božinović.

Naglasio je da proces dolaska, boravka i ostanka u EU mora biti reguliran i u skladu sa zakonom.

Komentirajući ulazak Hrvatske u Schengenski prostor u noći na nedjelju, 1. siječnja, Božinović je rekao kako će to biti dan koji će biti upisan u suvremenu povijest RH, ali da tom prigodom neće biti velikih manifestacija.

Upitan očekuje li probleme na graničnim prijelazima, ministar je odgovorio kako očekuje da će puno problema, pogotovo onih vezanih za dugotrajna čekanja na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, ostati iza nas.

Na pitanje kako vidi odnos s državama s druge strane vanjske granice Božinović ističe da schengensko područje nije i ne treba biti srednjovjekovna utvrda koju debeli zidovi ograđuju od ostatka svijeta, već moderna Europa progresivnih ideja i vibrantne ekonomije.

“Činjenica je da će Europa još dugo biti atraktivna, nisu zabilježene migracije u Rusiju ili Kinu i tu se EU razlikuje od autoritarnih društava. Europa je otvorena, ona je lider suvremenog svijeta i zato mora ostati otvorena i privlačiti ljude”.

No, s druge strane, smatra, mora biti realna i racionalna kada su u pitanju ilegalni ulasci. “Oni su nekontrolirani, povezani su s organiziranim kriminalom i ne donose ništa dobro ni Europi niti tim ljudima koji su nerijetko žrtve kriminalnih skupina koje se bogate na njihovoj nesreći”.

Za optužbe o policijskom nasilju nad migrantima koje su pratile pristupanje Hrvatske Schengenu, Božinović ponavlja da je MUP svaki sporni slučaj ispitao ne zbog drugih već zbog sebe.

“U konačnici od brojnih kritika otišli smo korak ispred svih drugih uspostavom neovisnog mehanizma nadzora policijskog postupanja koji mnogi vide kao obrazac za sve europske policije. Mi smo svjesno krenuli tim putem jer smo od prvog dana zastupali stajalište da migracije moraju biti zakonito i uređeno područje”.

RSS