Božinović: Strateškim pristupom gradimo modernu policiju

MUP RH

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu, kao centralni događaj proslave Dana policije i zaštitnika policajaca, svetog Mihovila, u petak, 29.9.2017. održan je svečani program za visoke uzvanike.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je naglasio kako je policija jedina služba koja svakog dana i noći, u izravnom kontaktu s građanima provodi zakon, a da bi to mogla mora počivati na solidnoj strukturi, koju čine tisuće obučenih i opremljenih policajki i policajaca.

„Ostvarivanje sigurnijih i kvalitetnijih uvjeta rada policijskih službenika, jedan je od najvećih prioriteta. Počeli smo, i, koliko god je to moguće, rješavat ćemo probleme. Povećali smo plaće policajcima s najnižim primanjima na najzahtjevnijim, terenskim zadaćama. Ispravit ćemo greške i vratiti materijalna prava onim policijskim službenicima kojima su u danom trenutku oduzeta. Uz bok najboljim europskim i svjetskim policijama, a tu vidim naše mjesto, možemo stati isključivo koristeći vrhunsku opremu i tehniku. Zato smo put strateškog policijskog razvoja jasno definirali. Nabavljamo nužnu opremu. Obnavljamo i realiziramo propale postupke javne nabave, prvenstveno po pitanju radne odore, što uključuje i policijske jakne.“, rekao je ministar Božinović podsjetivši na ovotjedne potpisane ugovore o poslovnoj suradnji. Uz to je i spomenuo kako će se i građane, zbog kojih je policija i tu, u sljedećim godinama lišiti čekanja pred šalterima, izdvojivši kao primjere toga e-vozačku dozvolu, e-prometnu dozvolu i e-putovnicu, te prebacivanje poslova registracije na stanice za tehničke preglede, čime se štedi vrijeme i građana i sustava.

Glavni ravnatelj policije Milina istaknuo je kako je sve dosad prikupljeno iskustvo izgradilo hrvatsku policiju koja je, u 27 godina, rasla i nastavlja svoj put ka modernoj policijskoj organizaciji, sposobnoj u najkraćem vremenskom roku prilagoditi se i odgovoriti na suvremene sigurnosne izazove.

„U današnjem svijetu, novim sigurnosnim izazovima se može učinkovito suprotstaviti samo iznimno osposobljena, educirana i tehnički opremljena policija. Najveća vrijednost i snaga hrvatske policije njezini su ljudi, njihova predanost i posvećenost policijskom pozivu. Upravo zbog toga ulagat ćemo  u policijske službenike, u njihovo znanje i opremu. Jedino tako policija može biti na usluzi svojim građanima. Osjećaj sigurnosti i percepcija građana o policiji, iznimno je važna i zato je nužno raditi na jačanju njihova povjerenja.“, zaključio je glavni ravnatelj policije.

Tijekom glazbene svečanosti, na kojoj su nastupili zbor i simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, klapa Sv. Mihovil PU splitsko-dalmatinske i solisti, upriličena je i dodjela nagrada i priznanja najzaslužnijim policijskim službenicima u proteklih godinu dana. Pojedinačnu godišnju nagradu dobili su Ivica Kovačević iz PU brodsko-posavske i Marijo Žigić iz PU dubrovačko-neretvanske, dok su skupne godišnje nagrada dodijeljene Mariju Rošiću, Dijani Sadarić, Boženi Palavra, Ivani Marag, Marku Topolovcu, Nikoli Milasu i Srđanu Vujčetiću iz Uprave kriminalističke policije, te Davoru Špoljaru, Marinku Orsagu i Dejanu Košiću iz Policijske uprave međimurske. Uz to, dodijeljene su i medalje za izuzetni pothvat u policijskom postupanju Marku Marojeviću iz vukovarsko-srijemske PU, te Josipu Jurkoviću i Nikoli Cicvariću iz PU virovitičko-podravske.

Zahvalnica za dugogodišnju profesionalnu suradnju otišla je u ruke Dragice Tot-Bodorović.

Na kraju dodjele nagrada uslijedilo je i iznenađenje, te je na binu ministra i glavnog ravnatelja policije ponovno dozvala mješanka, kujica Candy s Bajakova zbog uručenja zaslužene medalje, koju su joj oko vrata stavili radi njezinog talenta. Kako je pojašnjeno, nikome nije jasno kako, ali dosad je pokazala veću učinkovitost od skupe tehnike i otkrila stotinjak ilegalnih migranata koji su se skrivali u prepravljenim vozilima prilikom pokušaja ulaska u RH.

U sklopu bogatog programa prikazan je i film Službe prevencije „Halo policija“, koji predanost radu policijskih službenica i službenika svih rodova policije dočarava toliko zorno i realno da su nekima u dvorani i zasuzile oči.

Svečani koncert završio je izvedbom iz opere Ero s onoga svijeta kojeg su vođeni dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera upriličili zbor i simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, nakon čega su se ministar unutarnjih poslova i glavni ravnatelj policije u društvu svojih najbližih suradnika uputili na prijem u Ured Predsjednice Republike Hrvatske povodom Dana policije i njezinog uručenja priznanja istaknutim policijskim službenicima u prethodnom razdoblju.

DBO