Zapovjednik savezničkog zapovjedništva NATO-a posjetio Hrvatsku ratnu mornaricu i Split

MARCOM
HRM

Zapovjednik MARCOM-a, Savezničkog pomorskog zapovjedništva NATO-a (Allied Maritime Command) u Northwoodu (UK) viceadmiral Clive CC Johnstone boravio je u srijedu i četvrtak, 26. i 27. rujna 2017., u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) Oružanih snaga RH (OS RH) i gradu Splitu.

Tijekom radnog posjeta prezentirana je struktura snaga HRM-a OS RH, misija, sposobnosti i zadaće, provedba međunarodne suradnje te ključni projekti modernizacije. Razgovaralo se i o obvezama i zadaćama HRM-a OS RH, kao dijela pomorskih snaga NATO-a u provedbi aktivnosti u cilju postizanja i održavanja pomorske sigurnosti, prvenstveno u području Jadrana i Sredozemnog mora.

“Razgovarali smo o tomu kako unaprijediti vježbe na moru kako bismo zajednički mogli djelovati kada budemo sudjelovali u budućim operacijama”, rekao je zapovjednik HRM-a OS RH kontraadmiral Predrag Stipanović i pritom podsjetio da brodovi NATO-saveza posjećuju luke u Hrvatskoj. “Viceadmiral Johnstone se odazvao našem pozivu i posjetio nas kako bismo mu prezentirali svoje sposobnosti i mogućnosti s kojima HRM raspolaže”, rekao je kontraadmiral Stipanović dodavši kako naša iskustva koja smo dosad imali u sudjelovanju u operaciji “Triton” i prevoženju snaga sigurno biti od koristi za buduću suradnju.

Zapovjednik MARCOM-a viceadmiral Clive CC Johnstone istaknuo je važnost HRM-a za osiguranje stabilnog okružja u Jadranskom moru, naglasivši kako ona značajno doprinosi i može još više doprinijeti cjelokupnom sustavu kolektivne obrane kada je riječ o mornaričkim snagama. “U nastojanjima HRM-a da se u okviru svojih mogućnosti približi aktivnom doprinosu u savezničkim operacijama na Mediteranu vidi se osobit napredak, što je potvrđuje kao pouzdanog i kompetentnog partnera”, rekao je viceadmiral Johnstone.

Drugog dana posjeta, viceadmiral Johnstone posjetio je Satniju za održavanje raketnog naoružanja u vojarni “Sv. Juraj” u Žrnovnici, raketnu topovnjaču RTOP-41 “Vukovar”, spasilački brod SB-73 “Faust Vrančić” te Operativno središte HRM-a OS RH. U sklopu dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj, zapovjednik MARCOM-a posjetio je Split i Trogir.

Savezničko pomorsko zapovjedništvo (MARCOM) središnje je zapovjedništvo pomorskih snaga NATO-a, a zapovjednik MARCOM-a glavni je savjetnik Saveza za pomorsku komponentu. Uz zapovjedništva kopnene i zračne komponente (LANDCOM & AIRCOM), MARCOM izravno odgovara NATO zapovjednim operacijama (ACO), koji se nalazi u Monsu (Belgija).

RSS/MORH