U prigodi Dana policije Predsjednica primila izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i uručila odlikovanje Policijskoj postaji Garešnica

Ured PRH

U prigodi obilježavanja Dana policije predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, u petak, 29.9.2017.,  primila je izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova te uručila odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog Policijskoj postaji Garešnica za junački čin njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Hrvatska policija pokazala je proteklih godina, u kušnjama s kojima se suočila, sposobnost odlučnog djelovanja u kriznim situacijama pa možemo ponosno reći da je Hrvatska jedna od najsigurnijih europskih država, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Čestitavši izaslanstvu Ministarstva unutarnjih poslova, prevođenog ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, Dan hrvatske policije i blagdan njihovog zaštitnika sv. Mihovila, Predsjednica je uputila zahvalu svim pripadnicima MUP-a na požrtvovnom izvršavanju dužnosti te podsjetila kako je hrvatska policija izrastala od početka devedesetih godina zajedno s hrvatskom državom.

“Prve žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku bili su upravo policajci. Sjećamo se i u ovoj prigodi s velikom zahvalnošću svih pripadnika MUP-a koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, posebice poginulih, nestalih, preminulih i ranjenih te svih koji i danas strpljivo nose teret invaliditeta. S istom zahvalnošću sjećamo se i svih koji su stradali u obavljanju mirnodopskih zadaća”, istaknula je.

Naglasivši kako su upravo te godine i ta požrtvovnost temelj povjerenja koje policija uživa u narodu, okupljenim je policijskim djelatnicima kazala kako njihov rad ima i dodatnu važnost jer dojam što ga ostavljaju u svakodnevnoj komunikaciji “dio su sadržaja u percepciji građana kada izgovore riječ ‘država’”, a isto vrijedi, dodala je, i za brojne goste i turiste koji posjećuju Hrvatsku.

“Stoga ste upravo vi često prvi kojima se ljudi obraćaju u raznim teškoćama i ugrozama, u kriznim i opasnim situacijama, vidjevši vas kao prve jamce i oslonce svoje osobne i opće sigurnosti. I stoga, koliko god bili pripremljeni za zadaće koje obavljate, vaš posao nikad nije rutinski”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetivši kako se proteklih godina hrvatska policija uz klasične poslove morala suočiti s migrantskom krizom koja je zatresla europski kontinent, a ove godine i s požarima i poplavama, ustvrdila je da su njezini djelatnici u svim tim kušnjama pokazala visoku sposobnost odlučnog djelovanja, pa možemo ponosno reći da je Hrvatska jedna od najsigurnijih europskih zemalja.

“No, mogli smo uočiti i potrebu poboljšanja sustava djelovanja u kriznim situacijama”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović kazavši da i dalje treba unaprjeđivati sposobnosti prevencije i reakcije “kako bismo razinu sigurnosti ne samo održali, nego i podigli i ubuduće posve spremno reagirali na slične ili nove izazove te uspješno predviđali i prevenirali moguće ugroze”. U tom smislu drži da će Strategija nacionalne sigurnosti i budući Zakon o sustavu domovinske sigurnosti radu policije dati još povoljniji zakonodavni okvir.

Ističe i potrebu poboljšanja opremljenosti policije, unaprjeđenja sustava izobrazbe i stimuliranje predanog rada kroz plaće koje će, kako je rekla, bar približno odraziti zahtjevnost posla koji policija obavlja. “Ministar Božinović ubrzo je nakon preuzimanja dužnosti uočio tu potrebu i drago mi je što se već nalaze konkretna rješenja”, dodala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako će nedavno provedene kadrovske promjene “pridonijeti još boljem radu svih sastavnica Ministarstva unutarnjih poslova i, sljedno tomu, još većem povjerenju građana u državu”.

“To nam je od posebne važnosti za ukupni ugled države, posebice kao turističke zemlje, kao i za ukupnu gospodarsku aktivnost. Uza sve to, rad policije bit će onoliko uspješan koliko je društvo u cjelini uspješno i koliko u njemu vlada ozračje zajedništva, optimizma, sigurnosti i vjere u napredak”, kazala je Predsjednica koja je u prigodi Dana policije odlikovala pripadnike Ministarstva, a Redom Nikole Šubića Zrinskoga za ratno junaštvo Policijsku postaju Garešnica.

Ministar Božinović istaknuo je da je hrvatska policija ne samo jamac mira i reda na hrvatskim ulicama već i baza ukupnoj sigurnosti Hrvatske.

“Hvala vam što prepoznajete naše napore u smjeru podizanja standarda policajca jer samo zadovoljan policajac, koji uživa ugled u društvenoj zajednici, može biti efikasan u poslu”, kazao je.

Ratni zapovjednik Policijske postaje Garešnice Ivan Marinko Čajsa podsjetio je na ratni put djelatnika postaje tijekom kojeg je njih osam poginulo, osmorica su ranjena, a dvojica bila zatočena u srbijanskim logorima

DBO