AFERA U ZAGREBPARKINGU: Dokazano kako je blagajnik lažirao adrese i prodavao povlaštene karte

zagrebparking.hr

Bivši blagajnik Zagrebparkinga Ljupko L. dobio je uvjetnu kaznu – deset mjeseci zatvora uvjetno na pet godina, a mora vratiti i 120 tisuća kuna svojoj bivšoj firmi koju je oštetio prodajući povlaštene parkirne karte osobama koje na to nisu imale pravo.

Punih godinu dana, od siječnja 2014. do siječnja 2015. godine lažirao je podatke osoba koje su željele kupiti povlaštene karte.

Kako se lažiralo prebivalište

Tako je umjesto prebivališta u Kopernikovoj ulici gdje nije bilo mogućnosti kupnje povlaštene parkirne karte, kao mjestu stanovanja klijenta Zagreb parkinga upisivao adresu na Jordanovcu, ili bi pak umjesto Hruševečke ulice upisao Širolinu.

I jedan vozač iz Velike Gorice uspio je preko Ljupka nabaviti povlaštenu parkirnu kartu u Zagrebu, tako što mu je umjesto velikogoričke Ulice Slavka Kolara kao adresa prebivališta upisana zagrebačka Petrova ulica. Mahom su ulice iz šireg dijela Zagreba mijenjanje za one u užem centru, a u par navrata krivotvoreno je prebivalište u Bužanovoj ulici u neposrednom susjedstvu gradonačelnika Milana Bandića.

Šteta za Zagrebački Holding

Ukupno je tako prodao 20 povlaštenih karata. Otkriven je jer je sve ove malverzacije radio pod vlastitom šifrom kojom je ulazio u službeni sustav naplate, a naknadnim provjerama utvrđeno je da je povlaštene karte izdavao na osnovu krivotvorenih dokumenata.

Iako im je redovna cijena bila 4.400 kuna ili u užoj zoni 6.600 kuna, Ljupko i njegovi posrednici prodavali su ih po 480 ili 600 kuna. Pri svakoj takvoj prodaji zakinuli su Zagrebparking, odnosno Zagrebački Holding.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ