14.8 C
Donji grad
13.06.24
Portal svijetsigurnosti.com
Naslovna Hrvatska AFERA PUTNIH NALOGA IDE DALJE

AFERA PUTNIH NALOGA IDE DALJE

AFERA PUTNIH NALOGA IDE DALJE
Screenshot HRT4

Nakon što je u javnosti bila objavljena afera s putnim nalozima, zamolio sam nadležne službe da uz slučaj trojice posebnih savjetnika u vrijeme vlade Zorana Milanovića, pogledaju i druge putne naloge. Informacije koje sam dobio proteklih dana upućuju na zaključak da postoji niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede naloga izdavanih u proteklom vremenu, izjavio je Plenković.

Premijer je o svemu obavijestio državnog odvjetnika. Sumnja se da su počinjena i druga kaznena djela pa će DORH preuzeti slučajeve, istražiti i utvrditi punu i cjelovitu istinu kako bi se utvrdilo koja su putovanja bila stvarna, a koja ne, rekao je Plenković.

Premijer nije htio precizirati o kojem se točno razdoblju radi, rekao je da je riječ o mandatu Zorana Milanovića i nakon toga, a na pitanje koje su osobe uključene, nije htio odgovoriti.

Plenković očekuje od DORH-a da poduzme odgovarajuće radnje, kazao je i najavio da će se ubrzo promijeniti sustav u sklopu kojeg su se isplaćivali predujmovi za troškove na ruke. Ubuduće će se to raditi transferom na bankovne račune, rekao je.

Glavni državni odvjetnik Cvitan rekao je da je na poziv premijera DORH preuzeo cijeli slučaj. Činjenica je da postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela. Tko, što, kako, kada, o tome će odgovor dati rezultati naših izvida. Radi se o slučajevima zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave.

Zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, SDP-ov saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha uhićen je i pritvoren 10. veljače nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka. Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

Tužiteljstvo sumnja da je Saucha na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura, a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016. Uskok tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnice.

Izvor:www.vijesti.hrt.hr