Biljana Borzan: EU će kažnjavati proizvođače koji varaju na kvaliteti

prtsc Biljana Borzan/Youtube

Hrvatska  zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan sudjelovala je danas na Forumu o različitoj kvaliteti proizvoda u Sofiji koji organizira Bugarsko predsjedavanje EU.

Bugarska, kao zemlja koja predsjeda Vijećem EU, organizirala je konferenciju o kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU. Na konferenciji je sudjelovao bugarski premjer Boyko Borisov, europska povjerenica za zaštitu potrošača Vera Jourova i povjerenica za digitalno društvo Marya Gabriel te ministri država članica.

Povjerenica Vera Jourova je predstavila novi prijedlog europskog zakonodavstva te europsko istraživanje čiji će prvi rezultati stići do kraja godine.

“Bugarskom predsjedništvu je ovaj problem prioritet. Da sam ja proizvođač proizvoda dvostruke kvalitete, bilo bi me sram. Ovo je ponižavajuće. Tko je odlučio da je za bugarsku djecu bolja niža kvaliteta i palmino ulje u hrani? Smrtnost djece u Bugarskoj je velika. Na ovom pitanju nema kompromisa”,  upozorio je Borisov.

Na konferenciji je kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za hranu sudjelovala Biljana Borzan koja je istaknula kako treba staviti veću odgovornost na podizvođače.

“Zasigurno ste primijetili kako na reklamama često čujemo “čokolada s još više mlijeka” ili “još voća u jogurtima”, ali kad se radi o snižavanju kvalitete proizvoda proizvođači se pravdaju “poslovnom tajnom”. Ne može se informirati potrošače samo kada to odgovara marketinškim aktivnostima proizvođača”, kazala je Borzan.

“Pozdravljam novi europski zakon i ističem važnost paketa za  kolektivne tužbe i za ovaj problem. U ovom trenutku preko 70 posto potrošača nikad ne dobije odštetu. Ako pregovori budu u redu, u budućnosti će oni koji varaju na kvaliteti proizvoda moći dobiti kazne i do 4 posto njihova prometa, ili čak više ako tako reguliraju pojedine države. To je dvostruki osigurač za ravnopravnost svih građana”, kaže Borzan.

RSS