APEL IZ ZAGREBAČKIH OTPADNIH VODA: NE BACAJTE U TOALET RESPIRATORNE MASKICE I RUKAVICE OD LATEKSA!

Vrijeme karantene zbog pandemije koronavirusa bilo je, a još uvijek je nezamislivo bez naših novih ‘rekvizita’ koji naš štite od virusa. A to su svakako maskice, rukavice, dezinfekcijske maramice, jednokratni ogrtači i slično. No dok nas s jedne strane štite, s druge strane zbog ljudske nepromišljenosti mogu uzrokovati drugu vrstu problema.

Naime,  problem se pojavio na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba 1. svibnja 2020. kada su se u ulaznoj vodi pojavile crne grudice, te su zaposlenici uređaja morali otvoriti fine rešetke i crpke nakon nastalog tehničkog kvara.

Prizor svakako nije bio privlačan! Peraje na finim rešetkama bile su djelomično neispravne, crpke blokirane. Uzrok oštećenja bilo je lako utvrditi; bile su to ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama.

Valja naglasiti kako svi ti materijali imaju visoku vlačnu čvrstoću, zbog čega se ne raspadaju u vodi, zalijepe se u velike grude u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i uzrokuju puno problema.  Primjerice u ovom slučaju naši zaposlenici su sve te blokade unutar uređaja morali prvo ukloniti ručno, da bi se tek onda moglo pristupiti popravku te pustiti začepljene pumpe u daljni rad. Dakako, takvi radovi u vrijeme uzrokovane koronakrizom predstavljaju poseban izazov te su izvedeni pod posebnim sigurnosnim mjerama. Kako ne bi došlo do novih situacija ovoga tipa iz zagrebačkih otpadnih voda apeliraju i pozivaju građane  na odgovorno ponašanje te da ne bacaju ništa što nije razgadivo u svoje toalete i kanalizaciju!

NE BACATI U TOALET:

-vlažne maramice za čišćenje i dezinfekcijske maramice

-respiratorne maskice, rukavice od lateksa

-odjeću, čarape, krpe za čišćenje

-pamuk, štapiće za uši, vate, pelene za jednokratnu upotrebu

-britvice i druge plastike

-pjesak za životinje

-lijekove, prazne kutije i ambalaže,

-iskorištena ulja,kočna ulja, antifriz iz hladnjaka, kiseline akumulatora

-lakove, razrjeđivače, emulzijske boje, tekućine za ukiseljenje izbjeljivanje

-pesticide.

 

DBO/ Foto: Zagrebačke otpadne vode