Što je obilježilo Zagreb u 2018.?

Siječanj

Staru smo ispratili u smeću. Neki su pomislili da je riječ o tihom štrajku radnika Čistoće nezadovoljnih neisplatom punog iznosa božićnice. Uprava Holdingove podružnice opravdavala se velikim brojem turista i povećanom količinom otpada, kao i vozilima starim više od 20 godina koja se često kvare. Situaciju nije bitno popravilo ni 26 novih kamiona, ni podzemni spremnici u Kranjčevićevoj i Primorskoj ulici. Smijenjena je voditeljica podružnice, najavljene vrećice za otpad do početka ljeta, čipovi na spremnicima do kraja godine, dva nova reciklažna dvorišta i više od 180.000 novih kanti. Snježnu kraljicu na Sljemenu obilježilo je malo snijega, manje ljudi nego prijašnjih godina i tiše navijanje. Neki su primijetili da ni graha nije bilo. Organizatori su se opravdavali smanjenjem proračuna s 23 na 19 milijuna kuna. Nade su se polagale u rukomet. Utakmice trinaestog europskog prvenstva igrale su se od 12. do 28. siječnja u Zagrebu Poreču, Splitu i Varaždinu. Nakon poraza od Francuza Hrvatska se u utakmici s Češkom izborila za peto mjesto. Zbrajali su se rezultati adventa. Zagreb je posjetilo 110.707 ljudi, prenoćilo je njih 199.752, a procjene su spominjale gotovo pola milijarde potrošenih kuna. Iznos bi bio i veći da su trešnje po 250 kn kilogram na Dolac došle koji dan ranije.

Veljača

Ponovno je spominjano uvođenja naplate parkiranja u cijelom gradu, dodana izgradnja kupališnog kompleksa u Španskom i val obnove pročelja na pedesetak zgrada. Bujala su divlja odlagališta otpada. Vrtni put, Planinska ulica, Petruševec  kod Savskog nasipa, Čulinečka cesta bile su samo neke od dvadesetak lokacija divljih odlagališta širom grada. Ni desetak centimetara snijega koji je pao u veljači nije uspio prikriti tu sramotu. Teško je reći je li možda smeće privuklo i krdo od trinaest divljih svinja koje su tražile hranu rujući u ulici Gumerec u Gornjoj Dubravi. Poziv anonimnoga građanina policiji zbog lošeg stanja stupova na kojima leži nadvožnjak petlje na Slavonskoj aveniji digao je na noge Ministarstvo prometa, Zagrebačke ceste i gradonačelnika. Započeli su radovi na preuređenju Trga žrtava fašizma koji će podići puno prašine u nastavku godine.

Ožujak

Prirodi je pomogla tehnika pa je početkom ožujka otvoreno sanjkalište na Cmroku. Da Zagrepčani nisu izgubili smisao za humor posvjedočio je spomenik legendarnom Chuck Norrisu u Sloboštini čime je Zagreb, kako su istaknuli organizatori, postao sigurnijim gradom. No ni Chuck Norris, najavljene betonske i žičane ograde, prijenosne kamere, pojačane kontrole komunalnih redara ni dodatne edukacije nisu uspijevale zaustaviti stvaranje novih divljih odlagališta otpada. Krenuli su i prosvjedi. Nakon skupa protiv Istanbulske konvencije, zbrajalo se i oduzimalo broj sudionika. Razlike su bile velike. Pet tisuća navodila je policija, sedamdeset tisuća spominjali su organizatori. Zbrajalo se i kod jezera Savica gdje se skupilo već tri tisuće kubika smeća. Najveći je problem bio u tome što je to područje zaštićene prirode i u blizini vodocrpilišta. Nakon čupanja magnolije u sklopu preuređenja Trga žrtava fašizma i prosvjeda povodom toga gradonačelnik je izjavio će nakon preuređenja taj trg biti tri puta ljepši i imati dva puta više magnolija i sveg drugog drveća koje je tamo bilo.

Travanj

Najavljeno je poskupljenje parkiranja u gradu i produljeno vrijeme naplate. Deset osoba ozlijeđeno je u sudaru dva tramvaja na križanju Branimirove i Držićeve ulice. Grad se gušio u smeću. Građani su bili ogorčeni što Čistoća rijetko odvozi otpad, a kvartovi se pretvaraju u smetlišta. Na društvenim mrežama objavljivali su fotografije pretrpanih kontejnera. Iz Holdinga su najavljivali nove spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Kad dobijemo novu opremu, odnosno kante i spremnike koje smo naručili, paralelno će krenuti zapošljavanje stotinu novih čistača i vozača Čistoće. Zamalo smo postali žrtve „Genijatora“. Iako nije bio prvi travnja gradska je uprava najavila „jedinstveni projekt i rješenje problema kojeg još nitko u svijetu nije uspio riješiti“. Predviđao je uvođenje obaveze da svaki vlasnik automobila jednom godišnje očisti motor automobila i za to plati 150 kuna. Zvuči nevjerojatno, ali ideja i dalje stoji na službenim stranicama Grada Zagreba. Građani Podsuseda prosvjedovali su ulici Aleja Bologne protiv pretvaranja nekadašnje tvornice cementa u pogon za prihvat, obradbu i skladištenje građevinskoga otpada. Hrpa smeća rasla je i kod jezera Savica. Osim što se odlaže, na tom se mjestu otpad i spaljuje upozoravali su vatrogasci.

Svibanj

Reciklažno dvorište za građevinski otpad s drobilicom umjesto u Podsusedu moglo bi završiti na Jankomiru čule su se najave iz Gradske uprave. Zbrajali su se rezultati uvođenja ZET-ove karte po četiri kune. U prošloj godini prodano ih je bilo gotovo 25 milijuna, što je ZET-u donijelo prihod od gotovo 100 milijuna kuna. Unatoč tome ukupni prihodi od prodaje pali su za gotovo 50 milijuna kuna zbog znatno slabije prodaje dnevnih, mjesečnih i godišnjih pokaznih karata. Više Zagrepčanki je iskoristilo pauzu radnica Zrinjevca i otuđilo im lukovice tulipana ispred HNK.U Zrinjevcu kažu da to nažalost nije prvi put. Javni gradski prijevoz bio je zaustavljen na desetak minuta jer su ZET-ovci željeli upozorili na neprihvatljivost Vladine najave o ukidanju beneficiranog radnog staža, produljenju starosne dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina za vozače. Na Norijadi je sudjelovalo oko 6.000 učenika. Intervencija policije i liječnika bilo je tek nekoliko. Gradska skupština je usvojila Plan gospodarenja otpadom za razdoblje do 2023. godine. Nadajmo se da rezultate, odnosno čišći grad, nećemo morati do tada pričekati.

Lipanj

Nova prometna regulacija na športsko-rekreacijskom centru Jarunu nije se svidjela ugostiteljima. Nije smetala mladima iz šezdeset država koji su se okupili na ovogodišnjem 13. INmusic festivalu. Ove godine su imali nešto malo više sreće s vremenom jer je već tradicionalna lipanjska kiša prošla nešto ranije, sredinom mjeseca. Dijelovi Zagreba ostali su tada pod vodom zbog jakog nevremena praćenog kišom i tučom. Najgore je bilo u istočnom dijelu grada gdje se voda probila u bolnice Jordanovac i KBC Rebro. Pucale su gradske instalacije. U dijelu Novog Zagreba bila je obustavljena isporuka toplinske energije zbog sanacije puknuća magistralnog vrelovoda. Događaj ne samo mjeseca, nego i čitave godine a mnogi bi rekli i stoljeća bilo je Svjetsko prvenstvo u nogometu od 14. lipnja do 15. srpnja u Rusiji. Najprije je pala Nigerija, pa Argentina, Island, Danska, Rusija, i Engleska. Iz dana u dan, od utakmice do utakmice, atmosfera se sve više zahuktavala a raspoloženje raslo. Kulminaciju, nikad ranije viđenu Zagreb i čitavoj Hrvatskoj doživjeli smo sredinom srpnja.

Srpanj

Korisnici javnog prijevoza u tramvajima i autobusima ZET-a mogu kupiti samo kartu od 15 kuna, a ostale karte samo na kioscima ili drugim prodajnim mjestima. Posljednji dan tradicionalnog 18. Međunarodnog festivala vatrometa dodatno je usijala pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije nad Danskom koja nam je osigurala prolazak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Dobar dio grada bio je u radovima. Preradovićeva ulica bila je je potpuno razrovana, kopalo se na tramvajskoj pruzi u Savskoj cesti, Ilici i Branimirovoj ulici, prokopana su bila Kamenita vrata, Škorpikova. Uz Zagrepčane rupe su preskakali i turisti. Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, od siječnja do lipnja u gradu ih je bilo 582.619, što predstavlja porast od 9% u dolascima i 11% u noćenjima. Najviše iz SAD-a, Njemačke, Italije, Južne Koreje i BiH. Dan za pamćenje svakako je bio 16. srpnja.  Nogometaše na povratku iz Rusije dočekalo je mnoštvo od oko 300 tisuća ljudi. Kraj mjeseca obilježile su manje dobre vijesti. Znatno su porasle cijene parkiranja, a produljeno je i vrijeme naplate parkiranja prvoj zoni do 22 sata. Zagrepčani su se oprostili od preminulog Olivera Dragojevića. Njegov lik je projiciran na fontanama uz zvuke njegove glazbe.

Kolovoz

Radovi su trajali na desetak većih gradilišta u gradu. Završetak se najavljivao krajem mjeseca, no najveći je prometni zahvat, rekonstrukcija Remetinečkog rotora, tek počinjao. Tramvaji su prestali voziti preko rotora za Novi Zagreb. Dugi dan od službenog otvaranja tih „radova svih radova“ novinari su na gradilištu tražili radnike ali ih nisu našli. Tako je manje-više ostalo još neko vrijeme. Pozornost je privukao i sukob grada i uprave Importanne centra oko (ne)pokretnih stepenica. Nisu se mogli dogovoriti o financiranju njihova popravka. Nakon što se srušio nadvožnjak u Genovi mnogi su se zainteresirali i za stanje zagrebačkih mostova. Njih šest od osam treba ići u hitnu sanaciju pokazala je studija IGH napravljena početkom godine. Iako je bilo najavljeno da će svi radovi na gradskim ulicama biti gotovi do povratka građana s godišnjih odmora to se nije dogodilo. Na pitanje zašto se na gradilištima ne vide radnici, gradonačelnik je uzvratio da je to dobar znak jer znači da su pognuti i rade.

Rujan

Obračun kod (ne)pokretnih stepenica između uprave Importanne centra i grada nastavio se i u rujnu. Zaštitari jednih sprječavali su radnike drugih da ih pokušaju popraviti. Srećom nije se pucalo. To se nažalost ne može reći za situaciju u Vukomercu. Tamo se odjekivali pravi hitci i to u neposrednoj blizini osnovne škole. To je na prosvjed potaklo stotinjak roditelja koji su odlučili do daljnjega ostaviti djecu doma. U školu  je stigao tim za krizne intervencije kako bi djeci, roditeljima i učiteljima pružio psihološku pomoć. Nekoliko dana kasnije pucalo se i na križanju Avenije Marina Držića i Ulice grada Vukovara. Pucale su i vodovodne cijevi. To je izazvalo veliku gužvu na Trešnjevci. Zatvorena je bila Selska cesta između križanja s ulicama Zagorska i Baštijanova, kao i Krapinska ulica od Čakovečke do Selske. Na početku godine spomenut bazen u Španskom neočekivano se realizirao u Staglišću. Ondje se, nakon svake obilnije kiše za 5 milijuna kuna prošle godine obnovljen plato, pretvara u “bazen”. Oporba je to spretno iskoristila za efektno fotografiranje u čamcu. Dobre su vijesti došle za one (pre)zadužene. Iz Holdinga su najavili otpis dugova građanima do 10 tisuća kuna.

Listopad

Inicijativa “Vratite magnoliju” je na Trgu žrtava fašizma postavila transparent s natpisom „Totalna prevara” kojim je, kako su rekli, željela ukazati na neprihvatljivu devastaciju, a gradonačelnik na to odgovorio košnjom trave odjeven u odoru radnika Zrinjevca. Prosvjedovali su i građani Sigeta protiv gradnje trgovačko-poslovnog centra u svom susjedstvu. Prosvjedovali su mnogi i zbog prekida u automobilskom i tramvajskom prometu od Selske do Dubrave za vrijeme 27. Zagrebačkog maratona. Bilo je nezadovoljnih početkom ogrjevne sezone jer je zbog kvara na centralnom toplinskom sustavu dio grada ostao bez tople vode i s mlakim grijanjem. Potkraj mjeseca nastavila se saga kod Importannea. Teško je reći je li to bilo u kasnim noćnim, ili ranim jutarnjim satima, kad su brojniji zaštitari jednih svladali malobrojnije prvih i preuzeli kontrolu nad još uvijek (ne)pokretnim stubama. Gradska skupština je većinom glasova prihvatila rebalans proračuna kojim je on povećan za 335 milijuna kuna. Na Trgu Republike Hrvatske svečano je otvorena obnovljena kavana Kavkaz.

Studeni

Dan spomena na mrtve otkrio je da problemi postoje i na tom području. Saznali smo da će prema procjenama, prva slobodna mjesta na Krematoriju bit će raspoloživa tek u proljeće 2020. Do tada obitelji mogu kupiti kazetu na Miroševcu ili mjesto na kolumbarijskom zidu na Mirogoju. Fotografije prenatrpanih žutih kontejnera plastike preplavile su društvene mreže. Razlog tome bio je ugovor između Grada i C.I.O.S. Grupe. Prikupili smo previše ili prebrzo smo prikupili ugovorenu količinu plastike. Početkom mjeseca u Zagreb je stigao predsjednik Skupštine grada Jagodine. Njegova se ranija djela ni ideja da „napravimo odnose kao u staroj Jugoslaviji“ mnogima nije svidjela, pa je pala i gradonačelnikova javna isprika zbog tog susreta. Svi oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini najavili su da nemaju namjeru u prosincu podržati prijedlog gradskog proračuna. To je podrazumijevalo da ćemo iduće godine ići na nove lokalne izbore. Kraj studenoga najavila je nova rasvjeta u jednoj od najpopularnijih zagrebačkih ulica. U Tkalčićevoj su umjesto uobičajenih, prolaznike dočekale crvene lampe podsjećajući tako na njenu ne tako davnu prošlost.

Prosinac

Započeo je advent. Tramvaji, kao već više godina unatrag, svakog vikenda na području I. tarifne zone putnike prevoze besplatno. Nakon što su zastupnici NZH-a najavili da neće podržati prijedlog gradskoga proračuna Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića raskinula je s njima koaliciju. Izgledalo je da za izglasavanje proračuna gradonačelniku nedostaju tri glasa. No kako se ubrzo pokazalo, bio je to samo privid. Na spomendan smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana svečano je otkriven njegov spomenik, rad Kuzme Kovačića. Kip visok 4,2 metra, gleda u budući spomenik Domovini, koji će se, prema najavama, nalaziti između koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Gradskoga poglavarstva. Sredinom mjeseca, više puta odgađan, za promet je bio zatvoren rotor. Prvih dana gužvi od kojih su mnogi strahovali na sreću nije bilo. Lijepo vrijeme uoči Božića na advent je izmamilo mnoge Zagrepčane i posjetitelja grada. Lijepom i toplom vremenu manje su se veselili na Sljemenu gdje se od početka mjeseca priprema skijaška staza. U novu vjerojatno neće zajedno njih dvoje s križanja Zagorske ulice i Selske ceste. Predzadnjeg radnog tjedna u 2018. ondje se stvorila nesvakidašnja gužva jer je (navodno) ona pobacala iz stana njegove stvari. Letjelo je štošta, od glomaznih predmeta do sitnica i papira, pa je policija bila prisiljena blokirati i preusmjeriti  promet, a građani se ljutili što dodatno kasne na posao.

Izvor: Radio Sljeme / Autor: Anamarija Knezović Kaurić prema kronikama Miroslava Šašića