Analiza: Što znači mobilizacija u Rusiji? Da Rusi nisu spremni ginuti u Ukrajini

Ukrajina proglasila izvanredno stanje

Odluka predsjednika Rusije i vrhovnog zapovjednika Vojske Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina o djelomičnoj mobilizaciji dodatnih rezervista samo će produžiti rat i sadašnju agoniju ruskih snaga Ukrajini. Aktiviranje rezervnog sastava, protiv njihove volje, uz prijetnju po hitnom postupku donesenih kaznenih zakonskih odredbi, samo će pogoršati ionako nizak borbeni moral ruskih vojnika koji sudjeluju u agresiji na Ukrajinu, komentira vojni stručnjak Goran Redžepović na portalu Telegram.hr.

Zaoštravanje kazni za odbijanje odaziva na mobilizaciju, za predaju, dezerterstvo i odbijanje naredbi najbolji su indikatori temeljne slabosti ruske vojske i općenito stanja nacije po pitanju spremnosti za sudjelovanje u suludom ratu protiv Ukrajine. Da su Rusi spremni ginuti u Ukrajini, mobilizacija bi bila nepotrebna.

Pokušaj prikupljanja volonterskih bataljuna po lokalnim teritorijalnim jedinicama i državnim poduzećima totalno je propao. Od ukupno 85 lokalnih jedinica i velikih državnih poduzeća, kao što su Ruske željeznice, jedva je prikupljeno 15.000 dobrovoljaca. To čini svega sedamdeset pet promila od ukupnog pričuvnog sastava Vojske Ruske Federacije. To znači da 99,25 posto ruskih rezervista nije izrazilo spremnost, želju ili potrebu sudjelovati u agresiji na susjednu zemlju.

No, i dalje je velika razina potpore „specijalnoj vojnoj operaciji“ medu stanovništvom Ruske Federacije. Preko 70 posto ispitanika podržava rat. Tako visoka potpora održava se prije svega snažnom proratnom propagandom Moskve, uz potpunu zabranu djelovanja bilo kakvih neovisnih medija koji bi prenosili stvarnu sliku stanja s ratišta. Zbog toga, uvijek treba praviti razliku između načelne potpore „uspješnom i pravednom“ ratu na jednoj strani u odnosu na spremnost izravnog sudjelovanja u vojnim operacijama.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

izvor: Telegram.hr