ANALIZA: Što bi se dogodilo da SAD napadne Sjevernu Koreju?

Sve se više zaoštrava situacija na Korejskom poluotoku te se interesi velikih sila sve više razilaze Što bi se zapravo dogodilo da SAD napadne Sjevernu Koreju i kakve bi bile posljedice te na koji način bi to uopće bilo moguće izvesti, komentirao je Jerry Hendrix, umirovljeni mornarički kapetan i stručnjak u Centru za novu američku sigurnost, piše cnn, a prenosi Večernji list.

– Napad na obrambeni sustav Sjeverne Koreje mogao bi biti izveden “nevidljivim” borbenim zrakoplovima stealth tehnologije F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 i F-15. Također, korištenje bespilotnih letjelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota, rekao je Hendrix.

– Teško zrakoplovstvo – bombardere B-1, B-2 i B-52 Pentagon bi mogao pozvati u pomoć sa pacifičkog otočja Guam. Tu su i američki ratni brodovi opremljeni raketama tomahawk za presretanje sjevernokorejskih raketa, gađanje sustava protuzračne obrane, kazao je Hendrix.

Hendrix tvrdi da bi SAD mogao koristiti i cyber napade kako bi omeli program naoružanja Pjongjanga. – Nekoliko minuta nakon prvog napada američka vojska morala bi se koordinirati sa savezničkim snagama kako bi što prije uništili tisuće sjevernokorejskih projektila koji su upereni direktno u glavni grad Južne Koreje Seul. I to bi bio samo početak, smatra Hendrix.

Joe Cirincione, predsjednik organizacije Ploughshare Fund, dodaje kako je vrlo opasno ono što bi uslijedilo nakon napada na S. Koreju. – Nije problem pogoditi Sjevernu Koreju, nego ono što slijedi. Vi napadnete Sjevernu Koreju koja će odgovoriti, a ima arsenal koji može uništiti Seul.

Predviđa se da bi stotine tisuća stanovnika Južne Koreje moglo umrijeti u prvim satima borbe, a rat bi mogao eskalirati i do nuklearnog. U tom slučaju imamo desetke milijuna mrtvih i uništenje jedne od najjačih svjetskih ekonomija. To je na kocki”, rekao je Joe Cirincione.

RSS