Analitičar o pobjedi Erdogana: ‘Narod je odlučio glasovati za sigurnost’

Turska planira kupiti više ruskih obrambenih sustava
Instagram/@rterdogan

Narod je odlučio glasovati za sigurnost, kazao je politolog Vedran Obućina u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govoreći o ponovnoj pobjedi Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović smatra da pobjeda Erdogana neće ništa drugačije značiti za Balkan, nego što je to bilo do sada.

U vezi s učestalim prosvjedima u Srbiji, Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kazao je kako bi predsjednik Aleksandar Vučić trebao biti zabrinut. Smatra da je Vučić uznemiren, pa zato i organizira protuprosvjede.

Politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina izjavio je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da je za Erdogana presudio dio glasova koji je u prethodnom izboru otišao jednom nacionalističkom kandidatu. Tih 5% se nekako raspodijelilo, ali se ne može govoriti da je cijeli nacionalistički dio Turske glasovao samo za Erdogana, jer se vidi da je i oporba dobila dosta, dodao je.

– Narod je ipak odlučio glasovati za sigurnost. Da je pobijedila oporba vrlo vjerojatno bi došlo do nekih ozbiljnih strukturalnih poteškoća u Turskoj, s obzirom da je struktura turskog društva u zadnjih 20 godina dosta orijentirana prema AKP-u (op. a. Erdoganova Stranka pravde i razvitka) ili je dio stranačke strukture ili je usko povezan s njim, istaknuo je Obućina. Smatra da je ovo racionalni izbor turskih građana, ali i da se, s druge strane, pokazuje koliko je Turska ostala podijeljena.

Erdoganova pobjeda neće ništa radikalnije i drugačije značiti za Balkan, nego što je bilo do sada, istaknuo je vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS