Kakvo je stajalište Hrvatske o ugradnji špijunskog softvera u uređaje novinara?

Špijunski softvera

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije dao je na prošlotjednoj sjednici podršku Stajalištima RH o prijedlogu Europskog akta o slobodi medija (EMFA) koje je na sjednici predstavila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Detalje sa saborske rasprave objavio je portal Faktograf.

Baš kao i u diskusijama koje se sada vode na europskoj razini, najviše razgovora je bilo o špijuniranju novinara, odnosno članku 4. Prijedloga. Predstavnice opozicije u odboru Mirela Ahmetović (SDP) i Jelena Miloš (Možemo) željele su s Odbora Saboru poslati zahtjev da se RH u okviru pregovora o prijedlogu izjasni protiv bilo kakve ugradnje špijunskog softvera u opremu novinara, ali je predsjednik Odbora Josip Borić (HDZ) rekao kako za takav zaključak nema kvoruma te je sjednica zaključena s potporom za prethodno upućena Stajališta u kojima se oko tog dijela EMFA-e ne precizira stav naše vlade.

“O ovom pitanju se dosta vodila rasprava, a vodi se i dalje (…) Ovdje se radi o onoj često finoj granici kad primjenjujemo ‘načelo razmjernosti’. S jedne strane je apsolutna sloboda, neovisnost, zaštita izvora podataka i – ono što je ključno – zabrana korištenja bilo kakvih špijunskih softvera kada se radi o medijima, odnosno novinarima koji o tome izvještavaju, uz jedno ‘ali’, a mislim da je Francuska tu bila dosta angažirana s obzirom da su oni prije nekoliko mjeseci imali situaciju privođenja jedne novinarke koja je iznijela javno podatke za koje je znala da imaju tu razinu zaštite, da iznošenje takvih podataka može izravno ugroziti nacionalnu sigurnost. Dakle, govorimo o zemljama vrlo razvijenih medijskih standarda, vrlo visokog profesionalizma, većeg povjerenja u medije nego što, na žalost, imamo pokazatelje u Hrvatskoj i to je jedan slučaj. Dakle tu se, moram priznati, i francuska organizacija novinara držala malo sa strane u tom slučaju. Načelno, sigurno da treba unutar EMFA-e osigurati maksimalnu zaštitu, međutim taj mali ‘ali’ koji se tiče nacionalne sigurnosti, kako sada stoje stvari, bit će zadržan u tekstu EMFA-e, poštujući sva postignuća i sve standarde i sva ustavna ograničenja koja postoje u svakoj državi članici“, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

“Ovdje se ne radi o špijuniranju u slučaju da novinar izvještava o nečemu što ugrožava nacionalnu sigurnost. Ovdje se radi o špijunskom softveru u slučaju da novinar kao fizička osoba, kao bilo tko od nas, sudjeluje u nekoj aktivnosti koja može ugroziti nacionalnu sigurnost“, povlačeći potom i paralelu sa zabranom ruskih servisa u Europskoj uniji nakon agresije na Ukrajinu, spominjući „hibridni rat“ i projekt uspostave provjere činjenica”, rekla je.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS